De flesta rektorer Àr positiva till förslagen, Àven om det finns vissa farhÄgor som man vill ska tas med i beaktande. De Àr överens om att det blir bÀttre för bÄde elever, personal och den egna arbetsbelastningen om de smÄ skolenheterna lÀggs ner. De anser ocksÄ att det blir lÀttare att fÄ ekonomin att gÄ ihop samt lösa bemanning och schemalÀggning.
NÄgra rektorer ser dock problem med att det kan bli trÄngt pÄ de skolor som ska ta emot elever, exempelvis Högbyskolan och VÀsterhejde skola.
"UpptagningsomrÄdet till VÀsterhejde skola mÄste förÀndras för att bli mer anpassat till nuvarande skollokaler alternativt behövs en större tillbyggnad. Det finns en uppenbar risk att ett flertal av familjerna som Àr bosatta i omrÄdet vÀljer privata alternativ pÄ grund av att vÄrt alternativ med extremt stora klasser inte Àr sÀrskilt lockande", skriver rektor Annika Jakobsson, och pÄpekar att problemen kvarstÄr Àven om elever i Eskelhem inte börjar pÄ VÀsterhejde skola.
De största riskerna ser rektorerna för de förskolor som blir kvar om skolan och fritids lÀggs ner, exempelvis i Eskelhem, Endre och Sanda. Förskolor och fritids samarbetar ofta för att klara bemanningen frÄn öppning till stÀngning.
Det finns ocksÄ en oro för att förÀldrar flyttar sina barn till förskolor nÀrmare den skola dÀr Àldre syskon gÄr av logistiska skÀl.
"En stor farhÄga finns kring hur förskolan i ett lÀngre perspektiv skall överleva och fÄ barn till sig. Det finns tydliga mönster sedan tidigare skolnedlÀggningar dÀr förskolor har överlevt 1-2 Är efter att skolan har försvunnit", skriver rektor Linus Lundgren i sin analys av en eventuell nedlÀggning av skolan i Eskelhem.
NÀr det gÀller förslaget att flytta högstadiet i FÄrösund till Slite anser elever och förÀldrar pÄ norra FÄrö att restiden till Solklintskolan blir oacceptabelt lÄng.
Jan KÀllström, rektor pÄ FÄrösundsskolan, anser att högstadiet i FÄrösund fungerar bra, men ser att det i ett lÀngre perspektiv kan bli svÄrt att rekrytera kompetenta lÀrare.
"I bÄde det lÄnga och korta perspektivet Àr restider för flera elever en faktor att ta hÀnsyn till bÄde utifrÄn ett kunskapsinhÀmtningsperspektiv och utifrÄn rÀtten at hinna med att ha en bra fritid efter skoldagen", skriver han.