Skolöversyn med lärarna i fokus

Vilka skolor ska finnas kvar? Det brukar vara knäckfrågan. Men nästa stora skolöversyn är komplex – inslag som fjärrundervisning ger nya möjligheter.

Uppdraget ska redovisas först i slutet av 2021, men förändringar kan bli aktuella tidigare än så, poängterar Torsten Flemming.

Uppdraget ska redovisas först i slutet av 2021, men förändringar kan bli aktuella tidigare än så, poängterar Torsten Flemming.

Foto: David Skoog

Gotland2019-10-24 11:44

FRAMTIDSSKOLAN

När det görs en översyn över den gotländska skolorganisationen brukar debatten handla om vilka skolor som riskerar nedläggning.

Hur det blir den här gången finns det ännu inget svar på.

– Nej, det finns ingen hemlig lista över hotade skolor. Översynen är förutsättningslös, den handlar om hur vi ska organisera oss och bibehålla god kvalitet över hela ön, klargör barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C).

Förra gången, när omstöpningen "Skola 2008" genomfördes, var det fokus på tomma klassrum och vikande elevunderlag på flera håll.

Nu är problembeskrivningen en annan.

– Det är kompetensutmaningen som är grejen. Vi har för få sökande till lärarutbildningen i hela Sverige. Vi kommer att ha lärarbrist och det måste vi hantera, säger Stefan Nypelius.

Han nämner "mobila lärarteam" som en tänkbar dellösning, det vill säga att skolpersonalen inte lika statiskt tillhör ett visst område.

Grundskolechefen Torsten Flemming talar om ännu större förändringar av själva lärarrollen.

– Jobbet kan att bli mer flexibelt. Vi kan även få fler inspel av expertis från andra delar av samhället och att läraren då blir mer coachande, säger han.

Torsten Flemming menar att framtidens elever tillgodogör sig kunskap på andra sätt än gårdagens:

– Med sådant som fjärrundervisning blir det mer flexibelt vad skola egentligen är. Vi vet inte hur framtidens skola blir, men som förr kommer den inte att vara.

Inslag som fjärrundervisning påverkar också vilka fysiska skolor som har möjlighet att finnas kvar. När lärarbrist är knäckfrågan kan undervisning av vissa ämnen på distans, via videolänk, vara en dellösning.

För visst ingår det i uppdraget att se över antalet skolor också.

– Först ska vi göra en nulägesanalys. Vilka skolor har vi och hur många går där? Vilket skick är det på lokalerna? Hur ser resultaten ut och hur är det med behöriga lärare? Det finns många delar att titta på, säger Torsten Flemming.

Och även om skolnedläggningar inte är ett uttalat mål så finns det ändå sparkrav. Helst ner till den "referensnivå" som det hänvisas till när likvärdiga kommuner jämförs.

– Vi satsar mycket på skolan och det är vi stolta över, men uppdraget är att närma oss referenskostnaden.

Översynen, som klubbades i regionstyrelsen på onsdagen, ska redovisas först i december 2021 och har en projektbudget på nästan två miljoner kronor.

Nya Polhemskolan i Visby.
Nya Polhemskolan i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!