Nyligen presenterade utbildningsförvaltningen den utredning om framtidens skola som politikerna beställt. I utredningen presenterades flera förslag, bland annat att åtta skolor på ön ska läggas ned. Det har resulterat i protester från både föräldrar och andra boende på landsbygden. Nu kritiseras utredningen även av flera partier, bland annat av Centerpartiet samma parti som Stefan Nypelius representerar. Centerpartiet anser bland annat att utredningen till vissa delar är inaktuell och de är skeptiska till idén om att avveckla många landsbygdsskolor. Socialdemokraterna vill ha fortsatta utredningar på flera punkter. Men Stefan Nypelius vill inte se någon fördröjning.
– För min del så går det inte att skjuta på framtiden, någon form av beslut som ger en långsiktig inriktning behövs.
Utbildningsdirektör Torsten Flemming är besviken över partiernas utspel om utredningen.
– Det finns en uppgivenhet hos förvaltningen, som har lagt ned massor med timmar på ett väl underbyggt förslag till beslut. Och så hamnar vi i ett sådant här läge.
Trots partiernas negativa inställning till skolutredningen så kommer de planerade dialogmötena i de nedläggningshotade skolorna att genomföras som planerat. De möten som redan hållits har varit både givande och konstruktiva, det är Torsten Flemming och Stefan Nypelius eniga om.
– Det är viktigt att lyssna till vad som är speciellt i de olika skolorna även fortsättningsvis så att man inte, om det blir en förändring, förlorar det, säger Stefan Nypelius.
– Det är en konstruktiv och sansad debatt, säger Torsten Flemming.
Det moderata regionrådet Jesper Skalberg Karlsson är mycket kritisk till hur andra partier agerar kring skolutredningen. Han menar att barn- och utbildningsnämndens ledamöter har kunnat följa utredningen kontinuerligt, tidigt fått veta vad den skulle mynna ut i och att de haft möjlighet att lämna synpunkter under utredningens gång.
– Vår utgångspunkt är att det här är en utredning som behövs. Vi tycker att man ska ha en konstruktiv debatt mellan partierna om vad som är möjligt att genomföra. Problemen som finns kommer bara att växa med tiden, säger han.
Beslut om skolornas framtid ska enligt planen fattas av barn- och utbildningsnämnden den 24 november.
– Vi måste göra en förändring, säger Stefan Nypelius.