Skolstart

Det ringde in för Gotlands alla skolbarn i går.
Små och stora barn var glada över att få träffa varandra igen. Och nybörjare på alla nivåer var spända och förväntansfulla inför allt det nya.
­ Nu vill jag lära mig minus, sa Vilma Olsson, som börjar förskoleklassen på Lyckåkerskolan.

Gotland2004-08-24 04:00

Höstterminen 2004 har börjat. En hösttermin som fått en bra start genom att rektorerna haft det lättare än vanligt att besätta lärartjänsterna med behöriga lärare.
Det finns obehöriga lärare på vissa tjänster, det är fortfarande brist på utbildade spanskalärare och slöjdlärare, men i de lägre årskurserna räcker de utbildade lärarna till.
­ Vi har till och med behöriga lärare som har anmält sig till vår vikariepool och så har det inte varit på länge, berättar Bodil Ekvall på barn- och utbildningsförvaltningen.
<span class=MR>Nedläggning</span>
Strax innan skolavslutningen i våras blev det klart att Träkumla skola skulle läggas ned. Nu hittar vi de yngre barnen från Träkumla och Stenkumla i Lyckåkerskolan i Visby. Här samlade rektorn Inger Dahl alla barn och lärare på skolan omkring flaggstången för att välkomna dem till det nya läsåret.
Lyckåkerskolan växer när man får 32 nya barn från Träkumla. Nu går det 298 elever på skolan. Alla klasser presenterade sig för nybörjarna uppe på skolgårdens kulle och sedan bjöds eleverna på glass.
Träkumlaläraren Eva Hägg är en av nykomlingarna på Lyckåker. Hon har jobbat på Träkumla skola i 30 år.
­ Här kan det bli lite annorlunda. Jag får fler kolleger och större klass, konstaterar Eva som blir lärare för en av de båda ettorna.
Vilma Olsson, Matilda Cubillos, Felicia Bylund och Emma Lagerström är också nya på skolan. De ska börja i förskoleklassen och är ivriga inför allt nytt som väntar:
­ Jag vill lära mig minus, säger Vilma.
­ Jag kan skriva och läsa, nu vill jag börja plugga, säger Matilda.
­ Jag vill lära mig simma, säger Felicia.
­ Och jag vill ha läxor, säger Emma.
Plugg och läxor kommer det inte att bli så mycket av under det här första året, berättar Maggan Kalström, som är lärare i förskoleklassen. Men lite minus kommer hon att bjuda på:
­ Vi har skolförberedande undervisning i matematik och språklig utveckling.
<span class=MR>Nybörjare</span>
På Södervärnskolan är nybörjarna betydligt äldre och betydligt fler.
Det kommer att vara ganska trångt i den skola där Emelie Åström, Therese Björkander, Jennie Lindby och Alexandra Lönnberg och 171 andra nya sjuor börjar i höst. Södervärnskolan som en gång byggdes för 450 högstadieelever har i år 583 elever.
Emelie, Therese, Jennie och Alexandra tycker att det ska bli kul att gå på en så stor skola.
­ I Stenkumla var vi ju bara 38, berättar Emelie.
De ser också fram emot att få läsa nya språk, göra "elevens val" och få eget skåp, det är spännande med allt det nya, men också pirrigt:
­ Det är lite läskigt i början, medger de.
<span class=MR>Trängsel</span>
Det kommer att vara trångt på så gott som alla gotländska högstadier i höst. I sjuan, åttan och nian går tre riktigt stora årskullar.
Den riktigt stora kull som föddes 1990 går i åttan i år, men de 833 elever som börjar sjuan i höst är 15 fler än de som gick ut nian i våras.
Först nästa år börjar trycket lätta något på de gotländska högstadieskolorna, sedan kommer elevantalet att dala ganska snabbt.
På Säveskolans gård sitter ett annat gäng nybörjare.
Malin Möllerström, Elin Bolin och Jonna Hoas gick i samma klass i Klinteskolan men kommer nu att börja på olika gymnasieprogram.
Malin och Elin ska gå på hotell och restaurang och Jonna ska läsa på naturprogrammet.
Det var länge sedan de gick till en skolstart med samma iver som Vilma som "vill lära sig minus", men pirret inför det nya finns kvar:
Det är kul och spännande att börja med något nytt och komma till en större skola.
­ Men just nu verkar allt väldigt krångligt, berättar Malin som just har träffat sin nya klass för första gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om