En skolklass från fem olika gotländska grundskolor har den här veckan fått chansen att delta i projektet Skolträffen.
– Det får inte vara för stora grupper, då mister vi intimiteten, säger Marie Forsberg, nationell samordnare på stiftelsen Goodsport.
Tanken är att genom samarbete med lokala idrottsföreningar föra ihop elever från skolor i olika områden och med olika kulturer eller bakgrund. På Gotland är Jan Sandberg och Visby Bois lokala värdar.
Efter att klasser från Gråbo och S:t Hans fått chansen i onsdags var det i går Stenkyrkas, Foles och Solklintsskolans tur.
– Vi ska minska utanförskap och fördomar, bygga broar, våga se nya människor och bygga upp självförtroendet, säger Marie Forsberg.
Resultatet från de skolor som redan varit med tycker hon är slående.
– Den egna klassen blir stärkt och som elev blir man medveten om sin egen roll och vilket ansvar man har i olika situationer, säger hon.
Att redan tidigt i livet börja nätverka och få vänner för livet, menar hon, är viktigt:
– Efter Skolträffen är det ungefär hälften som blir kompisar, en del umgås på fritiden eller på sociala medier.
Förhoppningen är att under nästa år nå öns samtliga skolor. I januari ska elever från fem skolor i klass sex på Sudret mötas, liksom åttondeklassare från Högbyskolan i Hemse och Södervärnskolan i Visby.
– Många ungdomar är nervösa innan, nyfikna, men rädda. Under samarbetsövningarna bryts alla barriärer och det är fantastiskt att se, säger Marie Forsberg.
I ett moment får eleverna intervjua varandra, för att sedan presentera för de andra. Ofta upptäcker de då att de gillar samma saker och har samma intressen, vilket stärker och skapar nya vänskaper.
Att inte stänga in sig i sig själv, utan istället våga prata och öppna sig för andra, är föreläsaren Samir Sabris budskap och livsmotto efter mörka år i fängelse och med droger.
– Ut och berätta, det är då man kan få hjälp. Jag vågade inte prata om någonting med min mamma och pappa och det hoppas jag att ni ska våga när den här dagen är över, säger han inför koncentrerat lyssnande barn.
Samir vill med sin livshistoria, med frånvarande föräldrar som slogs och en pappa som tvingade honom att ta på sig skulden för ett mord som pappan själv hade begått, få barn över hela landet att våga öppna sig för att minska utanförskap.
– Släpp masken, var bara dig själv. Börja våga prata, är hans råd.