Priset på maltkorn har stigit med 25 procent under de senaste tre veckorna, bland annat till följd av torka och bränder i USA. Samtidigt hotas skörden av den regniga sommaren i Sverige och Europa, vilket kan driva upp priset ytterligare.
Regnet på fastlandet har lett till oro för svampangrepp som kan omintetgöra skörden av maltkorn, berättar Charlotte Elander, växtodlingsrådgivare på Lantmännen.
- Det ser ut att bli en liten skörd av maltkorn på grund av det myckna regnandet, det har vi sett tydligt i Mälardalen. Man har samma oro på kontinenten, bland annat i Frankrike där det regnat mycket.
Bättre grödor på Gotland
Men de gotländska maltodlarna är inte hotade på samma sätt.
- Nej, Gotland har inte drabbats av regnväder i någon onormal utsträckning. Det verkar som om ni har en helt okej skörd på gång, säger Charlotte Elander.
Spannmålsmäklaren Mattias Schenström som bland annat jobbar med gotländska odlare håller med.
- Läget har varit mycket bättre på Gotland än på fastlandet enligt de rapporter jag har fått. Maltkornen har tagit mycket skada av regnandet på fastlandet, men på Gotland verkar grödorna vara i bättre skick.
För lokala odlare är prisökningen på maltkorn och det balanserade gotländska vädret en utmärkt kombination. Anders Svensson på Norrbys-Rosendals gård producerar mellan 700 och 800 ton maltkorn på ett år och han tycker att det ser bra ut inför skörden.
- Jag har svårt att tro att det skulle vara någon risk för skörden, men man vet aldrig hur det blir, säger han.
Han vill inte ta ut något i förskott. Först om ett par veckor står det klart hur skörden blir.
- Om vår skörd håller kvalitet är det förstås positivt för oss med ett högre maltpris. Vi hoppas och tror att det blir bra och det vet vi snart, säger han.
Ölen kan bli dyrare
Även priset på humle ser ut att stiga på grund av regnet. En bieffekt av att dessa råvarupriser ökar är att ölet också väntas bli dyrare.
När skörden av malt och humle senast slog fel 2007 tvingades flera öltillverkare höja sina priser, bland annat Gotlands bryggeri.
- Råvarorna är ju den stora delen i kalkylen även om det finns fler faktorer som spelar in. Om det är så att skörden är dålig globalt, då kan vi bli tvungna att höja priserna, säger Johan Spendrup, vd för Gotlands bryggeri.
Johan Spendrup menar dock att det är för tidigt att säga hur det blir.
- Man är alltid mån om att det blir en bra skörd. Det har ju också med kvaliteten på ölet att göra, säger han.