– Sammantaget är det en dålig skörd, med ungefär 20 procent mindre än vad vi förväntade oss, säger Mikael Jakobsson, driftchef på Lantmännen Produktion i Klintehamn, som tar emot spannmål och oljeväxter från lantbrukare på ön.
Han förklarar dock att det finns avvikelser, både när det gäller olika grödor och olika områden. Förutom väderleken har vissa även drabbats av angrepp från skadeinsekter och svampsjukdomar som påverkar skördarna lokalt. I delar av mellersta och även norra Gotland finns det platser som har gett bra skördar, men på de flesta håll har det varit ett lågt skördeutfall.
– Vi vet också att det är en ganska besvärlig grovfodersituation, att de har fått in mindre hö än de har tänkt. Södra Gotland är värst drabbad, säger Mikael Jakobsson.
På riksnivå är årets spannmålsskörd nästan dubbelt så stor som året innan, då lantbruket drabbades av torkan. Något som stämmer överens med Mikael Jakobssons bedömning på ön.
– Vi har tagit emot mer än dubbelt så mycket som vi hade i fjol, men då var det missväxt och ett katastrofår. Så i år är det bara ett vanligt dåligt år. Man får också hålla i minnet att 2016 och 2017 var ganska bra år för Gotland, säger Mikael Jakobsson.
Prognoserna för nästa år ser ännu lovande ut.
– Vi har haft en riktigt regnig höst som kan betyda bättre skördar. Så generellt sett är jag optimistisk inför nästa år, men det är långt innan tröskorna rullar, säger Mikael Jakobsson.