Söndag den 27 september, från klockan 10, är det äppeldag på Robbjens i Klinte då Inger Hjalmarsson finns på plats för att sortbestämma besökarnas frukter.
Lördag den 26 september finns hon på Fornsalen och berättar om vårt pomologiska arv, klockan 14 börjar det.
Den 3 oktober hålls Visbydagen, då det bland allt annat skördas och bjuds på soppa i köksträdgården i "Botan".
Inte bara grönsaker, frukt och bär skördas nu i trädgård, skog och mark. Också fröer tas till vara.
En sak att tänka på när man skördar eget frö är att alla växter inte är frökonstanta. Det betyder att det inte är säkert att avkomman alltid blir likadan som moderplantan. En blomma kan till exempel få en annan färg. Vill man ha en kopia av en växt måste den förökas vegetativt, alltså med en växtdel.
För bästa hållbarhet ska fröna förvaras mörkt, torrt och svalt i glasburkar, papperspåsar eller liknande. De kan också förvaras i frysen, lufttätt förpackade. De ska vara helt torra innan de läggs där så att de inte fryser sönder.
Skördetider
Så här i skördetider finns olika evenemang att hålla utkik efter. Några exempel är Ölands skördefest, som hålls för trettonde året i rad nu den 24-27 september, med 900 aktiviteter över hela ön. På www.skordefest.nu finns programmet.
Pampig. 60 blommor på samma solros hos Nybergs i Burs. foto: privat
Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!