Skräp fiskas upp från Östersjöns botten

Varje dag fiskas skrot upp från botten i Östersjön. Det handlar om järnskrot, fiskegarn, kläder och glas.I projektet Fishing for Litter samlar ett 30-tal yrkesfiskare från Simrishamn i Skåne, Nogersund i Blekinge och Ronehamn på Gotland in allt skräp som de får upp i garnen från haven. Skräpet läggs i stora plastsäckar och mäts, vägs och dokumenteras sedan i hamnarna.

Sven-Ove och Göran Gardell, fiskare på Mikadon, visar skräpet som de fått upp de senaste dagarna.foto: yvonne winarve

Sven-Ove och Göran Gardell, fiskare på Mikadon, visar skräpet som de fått upp de senaste dagarna.foto: yvonne winarve

Foto: Yvonne Winarve

Gotland2012-03-10 04:00

I Ronehamn står en låda där fiskarna nu kan samla skräpet som sedan hämtas och lämnas till återvinning.

- Det är varje dag som vi har skräp i garnen, säger Sven-Ove Gardell. Tidigare kastade vi tillbaka det eftersom vi inte kunde bli av med det. Men nu tar vi hem det och det tas om hand.


Jättebra idé
Fiskarna tycker det är en jättebra idé och ställer gärna upp på projektet.

Allan Pettersson jobbar med projektet och på fiskemässan i helgen fanns en monter med skräp från Ronehamn.

- Jag tycker det är rätt häftigt att skräpet nu hamnar på båtmässan, Allt för sjön, i Stockholm, säger Allan Pettersson.


Ett ton
Projektet startade i september och skall i första hand fortsätta till mars 2013.

- Hittills har jag fått ihop drygt ett ton, mest plast, kläder och repstumpar. Sticker ut lite gör väl till exempel dammsugare, hel takplåt, tre bh:ar, ett gäng oljefat samt massor med tomma hopknutna sopsäckar, som alltså kan antas varit fulla sopsäckar när de kastades överbord, säger Allan Pettersson.

Nedskräpningen är ett miljöproblem som påverkar det marina livet negativt och är inte bara ett hot mot turism och fritidsliv utan även mot yrkesfisket. För att synliggöra och skapa förståelse för problemet har Håll Sverige Rent och Kimo Baltic Sea (Kommunernas internationella miljöorganisation) startat projektet Fishing for Litter i Östersjön tillsammans med Fiskeområde Gotland och Sydkustens Fiskeområde. Synliggöra och skapa förståelse-Projektets syfte är inte att städa havet, utan att skapa större förståelse för problemet med nedskräpning av våra hav.


Gemensamma åtgärder
Ambitionen är att kommuner i samtliga länder runt Östersjön ska vidta gemensamma åtgärder mot nedskräpningen.

KIMO har de senaste tio åren arbetat med Fishing for Litter i Nordsjön med stor framgång.

Genom att lyfta upp problematiken i Östersjön är förhoppningen att det ska ge samma resultat.

- Märkligt, kan man tycka är att Region Gotland inte är medlem i KIMO, Kommunernas internationella miljöorganisation fastän vi finns mitt i pölen, säger Allan Pettersson.

Han är dock glad för att fiskarna ställer upp och hjälper till med skräpet.

KIMO Baltic Sea har i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent sjösatt Fishing for Litter i Sverige!

Som ett första steg är skräpfisket i gång i Simrishamn, Nogersund och Ronehamn. Målet är att projektet skall få nationell täckning och på sikt även inkludera alla Östersjöländer. FFL har i flera år funnits i England, Scotland och Nederländerna och sedan september 2011 även i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om