Skrönor frodas i Snäckers örtagård

Mångsysslare. Åke Broberg bygger hus och båtar och odlar sin stora trädgård.Foto: joel nilsson

Mångsysslare. Åke Broberg bygger hus och båtar och odlar sin stora trädgård.Foto: joel nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2009-07-13 04:00
På söndag den 19 juli håller 100 trädgårdar i Sverige öppet för allmänheten. Den här gången är det i tidningen Lands regi, och tre av trädgårdarna finns på Gotland. Det är hos Aina Kullberg, Lunds i Västerhejde, Bo och Elisabeth Nilsson i Vibble samt hos Åke Broberg, Snäckers örtagård i Kappelshamn.

Under de senaste tio åren har båtbyggarens trädgård vuxit fram, vid det tredje huset i raden som Åke byggt själv. Sin förra trädgård fick han pris för 1998.
Det senaste tillskottet är en imponerande blomsterrundel, hela 80 kvadratmeter stor, med en konstnärligt utformad pelare i mitten. Växterna består av en härlig blandning, från mer än manshöga, limegula jättevädd till låga rosor. Enligt Åke är det en plantering utan planering, men den känns ändå tilltalande harmonisk.
- Jag är färgblind, skämtar Åke, och berättar om när han gick en kurs där uppgiften var att rita en rabatt på temat "harmoni".
- Men jag kallade den "kontrast", skrattar Åke, och tillägger att han tycker att det pratas lite väl mycket om färg och för lite om höjd och form på rabatternas växter.

I den del av trädgården där krydd- och läkeväxterna finns råder strukturerat kaos.
Det finns namnskyltar till den stora variation av växter som planterats som det fallit sig, i träkantade bäddar. De raka gångarna krattar Åke vackert randiga med en sorts "handharv" han själv konstruerat.
Han är en händig och finurlig man, full av skrönor och berättarlust. Vill man lyssna när man kommer på besök står han till tjänst, vill man strosa ensam och äta matsäck vid någon av trädgårdens sittplatser håller han sig i bakgrunden.
Han kan bland annat förtälja om vallörtens många förtjänster, bortsett från att den måste hållas på plats för att inte bli ett riktigt ogräs. Men viss information vill han inte utsätta känsliga läsare för, den får hugade ta till sig på plats.

En förklaring till att det växer så bra i trädgården säger han sig ha fått av vägmästare Bengt Åkesson. Han ska ha känt att platsen är välsignad mark.
Åke har fler förklaringar.
- Lite pengar och stor arbetslust ger kärlek till växterna, säger han som själv dragit upp det mesta av det han omger sig med. Han experimenterar också med att korsa fram nya sorter och har döpt en potatis till "Solsnä".
Släke, stallgödsel och kompost hjälper också till. Släke använder han att täcka jorden med, eller komposterar och gräver ner. En avlång, upphöjd rabatt har blivit till genom att han först la trädgårdsavfall i en "limpa" direkt på gräset. Ovanpå detta mängder av släke som komposterats och sjunkit ihop. Toppat med sandig jord att plantera i.
- Jag har kört släke sen jag var barn. Det finns fyra sorter, hauter, kräkle, ylle och tang, förklarar Åke.
Bredvid samlingen av gamla sorters väldoftande rosor, däribland "Biskopinnan", finns en skräphög av jord och sten helt inklädd av växter. Där trivs gullklematis med lysande, gula klockor utmärkt som marktäckare.
"Malstuen" har för sommaren gjorts om till galleri, där Rigmor Ahlqvist visar akvareller. Det finns mycket att upptäcka vid Snäckers.


Blomkonst. Rigmor Ahlqvist visar akvareller i Snäckers örtagård.
Blomkonst. Rigmor Ahlqvist visar akvareller i Snäckers örtagård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om