Skrotar fasta telefoner

På Lyckåkerskolan kommer man i fortsättningen att nå personalen via mobil. För att spara pengar planerar skolan att avskaffa de fasta telefonerna.

©SCANPIX SWEDEN, 2001-10-03.
Statens Strålnings Institut genomförde övning på Ringhals Kärnkraftverk.
En övning där man hade en terrorattck mot kärnkraftverket Ringhals i Halland som scenario. Bilden: Beredskapschef Ulf Bäverstam, Statens strålskyddsinstitut, ledde arbetet under övningen. Pratar i mobiltelefon.
Foto: Frida Hedberg/SCANPIX
Code: 60522

©SCANPIX SWEDEN, 2001-10-03. Statens Strålnings Institut genomförde övning på Ringhals Kärnkraftverk. En övning där man hade en terrorattck mot kärnkraftverket Ringhals i Halland som scenario. Bilden: Beredskapschef Ulf Bäverstam, Statens strålskyddsinstitut, ledde arbetet under övningen. Pratar i mobiltelefon. Foto: Frida Hedberg/SCANPIX Code: 60522

Foto: Frida Hedberg/SCANPIX

Gotland2012-09-25 06:00

Visby

Lyckåkerskolan betalar varje år cirka 64 000 kronor för sina telefonabonnemang. Genom att ersätta de fasta telefonerna med mobiltelefoner räknar skolans rektor Andreas Larsson med att spara hela 45 000 kronor om året. Den enda fasta telefon man ska ha kvar är den på expeditionen, som också kommer att vara kopplad till regionens växel.

- Det är pengar som vi slipper spara in på barnen, så jag tycer att det är klockrent, säger Andreas Larsson.

Han är ny på Lyckåkerskolan för höstterminen och kommer närmast från Eskelhems skola, där han gjorde samma manöver i våras.

- Det blev en besparing där också när vi tog bort de fasta telefonerna, men det är större pengar det handlar om på Lyckåker, säger han.

Det kommer att bli färre telefonnummer till skolan då en del nummer som inte används kommer att tas bort.

Andreas Larsson har skrivit ett brev till elevernas föräldrar där han frågar efter deras synpunkter på idén. Tanken är att de fasta telefonerna ska avskaffas på Lyckåkerskolan från den 1 november.

- Det förutsätter att vi inte får för mycket negativ respons på detta. Men hittills har vi fått 100 procent positiva kommentarer från de föräldrar som hört av sig.

För att förändringen inte ska betyda att det blir dyrare att ringa till skolan poängterar Andreas Larsson att personalen erbjuder sig att ringa upp elever och föräldrar. På det viset tar skolan hand om samtalskostnaden.

Kan du rekommendera andra skolor att göra likadant?

- Absolut, varför inte? Det är svåra tider ekonomiskt och kan man hitta saker att spara på som inte drabbar barnen så är det ju bra.

Skoldirektör Ann-Chatrin Norrevik ser inga hinder för att en skola gör sig av med den fasta telefonin.

- Om man håller sig inom den policy som finns så har jag inga synpunkter på det. Samtidigt gäller det att se till att det finns en god tillgänglighet för dem som ska nå skolan.

Vad skulle du tycka om fler följde Lyckåkers exempel?

- Det är ju bra om man kan hitta besparingar och samtidigt bibehålla kvalitén i undervisningen, som i det här fallet. Men jag skulle rekommendera att man behåller en fast telefon som kan vara kopplad till regionens växel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!