Skrotgårdens ägare dömdes till dagsböter

Det blev 100 dagsböter à 30 kronor för Kåre Olsson, som innehar företaget Skrotgården i Tofta. Gotlands tingsrätt anser att han gjort sig skyldig till otillåten miljöverksamhet i ganska stor omfattning vid mellanlagring av bilbatterier. Men med hänsyn till samtliga omständigheter som redovisats, så kan påföljden stanna vid böter, anser tingsrätten.
Kammaråklagare Thomas Lönnelid, 9:e åklagarkammaren i Stockholm hade väckt åtal för otillåten miljöverksamhet i tre fall och ansåg brotten så allvarliga att ett fängelsestraff borde övervägas.

Gotland2002-09-19 04:00
Det tyckte nu inte tingsrätten, som dessutom ogillade en av de tre åtalspunkterna, den som gällde mellanlagring av ett stort antal bildäck.
Däremot höll rätten med åklagaren när det gällde mellanlagring av bilbatterier som hade skett i strid med bestämmelserna i länsstyrelsens tillstånd. Rätten fann det också styrkt att Kåre Olsson hade fortsatt att mellanlagra bilbatterier, trots att tillståndstiden hade gått ut.
<span class=MR>Småfel, enligt Silbersky</span>
Kåre Olsson hade anlitat advokaten Leif Silbersky, som juridiskt ombud. Silbersky ansåg att Kåre Olsson skulle frikännas, därför att, om det begåtts några misstag i samband med verksamheten, så hade de varit så små att de inte är straffbara.
Men så långt var tingsrätten inte villig att gå i sin bedömning. Man tog dock hänsyn till en rad omständigheter. Eller som advokaten Leif Silbersky framhöll, Kåre Olsson hade kommit i kläm mellan lagparagraferna och myndigheternas agerande.
Tingsrätten fann alltså att bilbatterierna på en rad punkter hade mellanlagrats på ett otillåtet sätt och att överträdelserna inte kan bedömas som ringa och att åtalet för otillåten miljöverksamhet skall bifallas.
Det är även klarlagt att Kåre Olsson fortsatt att lagra bilbatterier efter att Skrotgårdens tillstånd hade gått ut den 31 december 1999. Men hur mycket batterier som då hade samlats in är oklart. Åklagaren hävdade 10,8 ton.
När kronofogdemyndigheten på miljö- och hälsoskyddskontorets begäran om handräckning i maj 2001 hämtade bilbatterier från Skrotgården så angavs att det rörde sig om cirka 14,8 ton.

<span class=MR>Bakgrund</span>
Skrotgården HB har bedrivit skrothantering sedan 1985. Från början togs industriskrot emot från företag och privatpersoner. Man sökte sedan tillstånd för att mellanlagra bilbatterier och fick tillstånd för perioden 1 september 1995-31 december 1999.
Tillståndet var förenat med vissa villkor, bland annat att batterierna skulle lagras i rostfria containrar av en speciell typ. Bolaget skaffade containrar och började samla in batterier.
I juli 1997 gick bolaget i konkurs. Den avslutades i augusti 1998 med ett överskott. Bolaget kunde leva vidare. Men vid en exekution i januari 1999 utmättes de rostfria containrarna. Lagringen av batterier skedde sedan på lastpallar med plast runt batterierna.
Senare det året, efter en inspektion i juni, kom föreläggandena, som sedan följdes av överklaganden, som dock inte ändrade på myndigheternas beslut. Nu, i september 2002, har bråket mellan Kåre Olsson och myndigheterna behandlats av domstol och domen blev alltså dagsböter. Domen kan överklagas till hovrätten. Men för detta krävs prövningstillstånd
Kåre Olssons advokat, Leif Silbersky, får ersättning av allmänna medel med 18 606 kronor. Leif Silbersky hade yrkat ersättning utöver brottmålstaxan med 5 810 kronor för fem timmars arbete. den ersättningen ingår i totalsumman. Tingsrätten fann det skäligt att frångå taxan, då avsevärt mer arbete än normalt hade krävts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om