Skuldfällan slår igen om allt fler
Gotlänningar mellan 40 och 60 år, som bor i hyreslägenhetet och har lön mellan 10 000 och 15 000 kronor i månadslön. I den gruppen finns en stor del av dem som kommer till kommunens konsumentvägledning för att få rådgivning så att de får sin ekonomi att gå ihop.
74 av ärendena avslutades under året och av personerna som sökt rådgivning var största delen mellan 40 och 60 år, nämligen 66 procent eller 49 personer varav 27 var män och 22 kvinnor.
I gruppen 40 till 49 år finns allra största gruppen nämligen 26 personer.
Skilsmässor, konkurser
77 procent av dem som söker penningrådgivning är folk som bor i hyreslägenheter, medan 2,7 procent bor i bostadsrätt, drygt fem procent i villa och 14 procent i annat boende.
- Det är inte konstigt att så många som kontaktar oss bor i hyresrätter, säger konsumentsekreterare Ann-Marie Larsson. Många har ett förflutet som husägare men har av ett eller annat skäl sålt huset och så småningom bosatt sig i lägenhet. Det kan bero på till exempel skilsmässor, konkurser med mera.
Kontokrediter
Drygt 37 procent, eller 28 personer, av de sökande har inkomster på mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden. Det är 20 personer vardera i inkomstgruppen 5 000 till 10 000 samt 15 000 till 20 0000 som begärt rådgivning och hjälp.
De övervägande typerna av skulder är banklån (ej till bostäder) och förfallna betalningar på kontokrediter och till finansbolag. Förfallna banklån var problem för 52 av dessa personer och kontokrediter som inte betalats för 60 personer.
Skulder till staten
Även skulder till staten släpade efter för 23 personer.
- Det rör sig om folk som inte kunnat betala bilskatt, tv-avgifter eller studieskulder till Centrala studiestödsnämnden, säger konsumentvägledare Gyrid Staaf.
KV:s statistik tar även upp vilket betalningsutrymme de sökande personerna har och 27 personer har inget sådant utrymme alls
Ann-Marie Larsson definierar ordet betalningsutrymme.
- Det är vad du har kvar efter betalning av skatt, hyra, löpande räkningar samt en summa att leva av varje månad, säger hon.
Helhetslösning
20 ärenden av de 73 gäller hjälp med ansökan om skuldsanering medan KV i 19 ärenden kommit fram till så kallad helhetslösning.
- Helhetslösning är ett bra sätt, säger Ann-Marie Larsson. Men då måste den sökande ha så mycket ekonomiskt utrymme att betalningsplaner kan göras upp med fordringsägare och då slipper man skuldsanering.
Slutet av 1990-talet
KV har tvådelad verksamhet, den ena är budget- och skuldrådgivning och den andra konsumentvägledning. Statistiken med 104 nya ärenden i fjol gäller budget- och skuldrådgivningen.
- Drygt hälften av de personer som kom till oss för att få rådgivning om budget och skulder kom på eget initiatv, säger Gyrid Staaf. Många får också tips om att gå hit av kronofogdemyndigheten eller socialförvaltningen. Det handlar tll stor del om personer som har försökt att reda upp sin ekonomi men inte orkar längre. Folk säger att det känns bra att komma hit och få en genomgång och lägga upp planer.
Den stora ökningen av ekonomiproblem bland privatpersoner kom i slutet av 1990-talet.
Räntehöjningsboomen
- Den stora räntehöjningsboomen på 90-talet är en av orsakerna, säger Ann-Marie Larsson. Ärenden som gäller ekonomiska lösningar och i många fall ansökan om skuldsanering har ökat oerhört. Vi skall ägna ungefär hälften av vår tid i verksamheten åt budget- och skuldrådgivning och andra hälften åt konsumentvägledning. Problemet är att den förstnämnda rådgivningen ökat så pass att den tenderar att ta överhand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!