Vid årsskiftet hade 2 089 gotlänningar en sammanlagd skuld hos Kronofogden på drygt 418 miljoner, det visar färsk statistik som affärs- och kreditinformationsföretaget UC tagit fram. Medan den sammanlagda skulden har ökat jämfört med föregående år, har antalet skuldsatta minskat. Andelen skuldsatta är något fler på Gotland än i riket i snitt, däremot är skulderna lägre här, medianskulden ligger på drygt 54 000 kronor, vilket är 5 000 lägre än riksnittet.
Pandemin påverkar mångas privatekonomi, men den anstormning som Region Gotlands budget- och skuldrådgivare Anna Huzell väntade sig har än så länge uteblivit.
– Jag trodde att det skulle slå till redan i början av hösten. Det är en och annan som säger att de blivit av med jobbet på grund av pandemin. Man kämpar på och jag är rädd att de kommer så småningom, säger hon.
Hos budget- och skuldrådgivning kan privatpersoner få ekonomiska råd.
– Man kan alltid vända sig hit och få hjälp att göra en budget, det behöver inte ha gått så långt som till en skuldsanering, säger Anna Huzell.
De som kommer till budget- och skuldrådgivningen har ofta haft ekonomiska problem länge. Problemen har ofta börjat i samband med en skilsmässa/separation, långtidssjukskrivning eller arbetslöshet och många väntar alldeles för länge med att be om hjälp, tycker Anna Huzell.
– Man ska inte dra sig för det. Tar man tag i det tidigt kan man undvika att det blir riktigt illa.
Ett första steg för den som har svårt att få pengarna att räcka är att gå igenom alla inkomster och utgifter, göra en budget och att sedan prioritera utifrån den.
– Betala det viktigaste först, hyra, el och telefon och se till att det finns pengar till mat hela månaden. Lägg skulderna åt sidan så länge, de får komma i andra hand. Det är tufft, de flesta vill göra rätt för sig och många tycker att det är jobbigt att inte betala sina skulder, säger Anna Huzell.
Hennes råd är att kontakta kredit- och inkassobolag och försöka få anstånd. Att ta nya lån för att lösa gamla, fungerar sällan i längden.
För den som redan har fått en betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden och därför inte får teckna ett hyresavtal på en bostad kan regionen gå in med en kommunal hyrsgaranti.
– Det är en form av borgen där regionen tecknar ett avtal ihop med den person som har en anmärkning eller skuld, säger Anna Huzell.