Det framgår av Konsumentverkets årliga kartläggning. Deras rekommendation är att folk som behöver hjälp med budget- och skuldrådgivning inte ska behöva vänta mer än fyra veckor på att få hjälp.
På Gotland är väntetiden åtta veckor för en tid hos en budget- och skuldrådgivare. Det finns bara en och det är Anna Huzell som ska ta hand om alla som behöver råd.
– Vi har haft långa väntetider i många, många år, berättar hon.
När Konsumentverket tittat på hur mycket tid varje skuldsatt gotlänning fått till rådgivning, handlar det om i genomsnitt en timme. Det kan jämföras med övriga landet där invånarna får knappt två timmar.
För något år sedan tillsattes en halvtidstjänst, vilket kortade köerna. Den tjänsten fanns bara under en kortare tid.
Antalet skuldsatta i Sverige har minskat men de totala skulderna har ökat. På Gotland är 4,3 procent av befolkningen skuldsatta, vilket kan jämföras genomsnittliga siffran för riket, som är 3,8 procent.
– Det är glädjande att antalet skuldsatta minskat. Samtidigt finns det stora orostecken framöver med tanke på alla som drabbas ekonomiskt i spåren av coronaviruset, säger Cecilia Tisell, generaldirektör för Konsumentverket.
I takt med att arbetslösheten stiger kommer fler människor att behöva hjälp och stöd med sin ekonomi.
– Vi förutspår alla att det blir mer att göra med rådgivning, men än har jag inte märkt någon ökning, säger hon och påpekar att regionen också kan ta sitt ansvar.
– Vi måste hjälpa alla som behöver det.
Kön är lång till Anna Huzell och telefontiderna är korta. Resten av hennes heltidstjänst används till bokade möten.
– Det går att lämna meddelande på mejl och telefon också, säger hon och berättar att det finns tips på regionens och Konsumentverkets hemsidor.
När människor inte får ihop det ekonomiskt kan det behövas konkreta tips. Att göra en budget är ett sätt att få en överblick över vart pengarna går.
– Om man ser att det börjar gå utför kan man kontakta dem man är skyldig pengar och be om anstånd eller betala ett lägre belopp. Det gäller att prioritera det som är viktigt som hyra, elräkning, mat, mobiltelefon och försäkringar, säger Anna Huzell.
Det finns andra månadsavgifter som kan ifrågasättas.
– Abonnemang av olika slag, som till exempel tv, kan vara värda att se över, säger Anna Huzell.