Det var när två av Kronofogdens anställda skulle göra en förrättning, i det här fallet undersöka vilka tillgångar som fanns hos den skuldsatte, som en hotfull situation uppstod. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket.
De båda var hemma hos gäldenären, alltså den skuldsatta, och hade ringt och knackat på men fick ingen kontakt. Efter 2,5 timme på fastigheten, där de bland annat bestämde sig för att utmäta en större motorbåt, kom gäldenären plötsligt ut från huset.
Denne ska, enligt Kronofogdens anställda, ha burit på en kofot som hen slog med i sin andra näve. Samtidigt ska personen ha verkat aggressiv och upprörd. Kronofogdens personal åkte från platsen med en gång, men kom senare tillbaka tillsammans med polisen.
Gäldenären öppnade dörren och höll fortfarande kofoten i handen. Det var först när polisen tog över och uppmanade personen att lägga bort kofoten som hen gjorde det.
– Det är såklart en obehaglig situation. Sånt här kan vara väldigt omskakande för våra anställda, men det är ett yrke där det kan bli upprörda situationer och man är utbildad för det, säger Sandra Lindfors, sektionschef för verkställigheten på Visbykontoret.
Innan Kronofogden åker ut på ärenden av den här typen görs alltid en analys. Där tittar man på om det finns tidigare historik av hot, aggressivitet med mera. Om man bedömer att det är en risk ber man polisen om hjälp.
– Det snålar vi inte med, säger Sandra Lindfors.
I det aktuella fallet bedömde man dock att polishjälp inte behövdes, men det fick man alltså tillkalla senare. Alla anställda har alltid en larmknapp, som går direkt till vaktbolag, larmcentralen och vidare till polis.
Efter den här händelsen, som nu alltså utreds internt och av Arbetsmiljöverket, bedömer Sandra Lindfors inte att det behövs några nya eller skärpta rutiner.
– Myndigheten har redan ett väldigt skarpt säkerhetstänk så att inget ska hända, konstaterar hon.
Händelsen har inte polisanmälts och enligt Sandra Lindfors är ännu inget beslut fattat om den frågan.
– Det här hände så pass nyligen och är pågående, så det finns ingen polisanmälan gjord än, säger hon.
Men hot mot tjänsteman är inte den allra vanligaste incidenterna som Kronofogdens personal möter, utan det är hot om självmord. Det är något som Helagotland har rapporterat om tidigare.