Skulle investera över en miljard – så gick det sen

Tekniska nämnden skulle ha investerat över en miljard kronor förra året. Nästan hälften blev inte av. "Budgeten var jättelångt från vår kapacitet" säger teknikförvaltningens chef Patric Ramberg.

En rondell ska byggas för att förbättra anslutningen till Visby flygplats. Pengar finns avsatt i år.

En rondell ska byggas för att förbättra anslutningen till Visby flygplats. Pengar finns avsatt i år.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2024-02-10 07:00

Patric Ramberg säger att hanteringen av investeringsbudgetarna har en oönskad snöbollseffekt. Pengar som avsatts till investeringar, men som inte blir av, flyttas till nästkommande år. Det har gjort att budgeten vuxit för varje år.

Från 2022 flyttades 599 miljoner kronor över till 2023. Investeringsbudgeten för fjolåret kom därmed att uppgå till 1 075 miljoner kronor.

– Det är jättemycket mer än vad förvaltningen klarar av, säger Patric Ramberg som tycker att den växande investeringsbudgeten blivit ett problem som måste åtgärdas.

undefined
Teknikförvaltningens chef Patric Ramberg tycker att den växande investeringsbudgeten har varit ett problem. I fjol uppgick den till drygt en miljard kronor. Satsningar för knappt en halv miljard blev av.

Det finns flera förklaringar till varför investeringar inte blir av. Beslut kan ha överklagats, upphandlingar kan behöva göras om, eller så kan det vara miljöprövningar som har dragit ut på tiden. Bland de investeringar som teknikförvaltningen inte hann slutföra fanns åtgärder i Visby hamn, där 30 miljoner kronor blev över. Rensmuddringar i Klintehamn och Ronehamn sköts på framtiden, liksom den nya anslutningen med rondell vid Visby flygplats. Avfallshanteringens investeringsbudget om 14,2 miljoner kronor var nästan orörd. Den nya vattenledningen mellan Västergarn och Tofta försenades när markägare motsatte sig den tänkt dragningen.

Patric Ramberg nämner ombyggnaden av Terra Novaskolans kök som en investering som försenats och följt med under flera år.

– När det blev dags att satsa hade nya beslut med ny inriktning tagits. Då räckte beloppet inte till, säger han.

undefined
En del av regionens arbete med nya vattenledningar försenades under förra året. I år har VA-verksamheten nära 200 miljoner kronor till investeringar.

Teknikförvaltningen har inledd ett arbete med att förändra budgetprocessen, så att budgeten bättre ska överensstämma med den kapacitet förvaltningen har. 

– Vi ska inte flytta pengar för investeringar som inte blir av till kommande år, utan i stället börja om från början när investeringen är aktuell. Nämnden får ta nya beslut, vilket gör att politikerna får ett bättre grepp om investeringarna, säger Patric Ramberg.

Medel ska äskas först när behoven analyserats, förstudier är klara och att resurser för att genomföra investeringen säkrats. 

undefined
En rondell ska byggas för att förbättra anslutningen till Visby flygplats. Pengar finns avsatt i år.

Den nya modellen är inte helt genomförd. Av de 504 miljoner kronor som inte förbrukades förra året flyttas 370,7 miljoner kronor över till 2024. Det är projekt som påbörjats, men som av olika anledningar inte kunnat slutföras. Pengar finns bland annat till en bro vid kryssningskajen (28,5 miljoner kronor), anslutningen till flygplatsen (18,4 miljoner kronor), och en ny brygga vid kallbadhuset.

Den totala investeringsbudgeten för i år uppgår till 712 miljoner kronor, drygt 360 miljoner mindre än fjolårets.

– Jag är rädd att det kommer att bli en del över i år också, vi sitter ännu till en del kvar i den gamla modellen, säger Patric Ramberg som tror att årets investeringar uppgår till omkring 600 miljoner kronor.

undefined
Kallis i Visby ska få en ny brygga, men ingen lämnade anbud när jobbet upphandlades. Nytt försök ska göras i år.

Även om ambitionen är att investeringsbudgeten bättre ska överensstämma kommer nivån fortsatt att vara hög flera år framöver. Det framgår av teknikförvaltningens planer för 2055–2034. Perioden omfattar investeringsbehov om cirka 6,7 miljarder kronor.

– Den siffran ska man ta med en jättestor nypa salt. Det är nettobehovet för de kommande åren, framtaget utan noggrannare analyser och utan prioriteringar. När nettobehovet omvandlas till budget blir nivån betydligt lägre, säger Patric Ramberg. 

I den långsiktiga planen ser man dock att regionen behöver göra stora satsningar på vatten och avlopp. Nuvarande investeringstakt om cirka 125 miljoner kronor förväntas tredubblas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!