Det var 2016 som Gotlands Folkhögskola för första gången kom i kontakt med den indiska filmskolan Whistling Woods. Skolan i Mumbai, med cirka 1 000 elever, har vid flera tillfällen utsetts till en av världens tio bästa filmskolor.
– Deras första fundering var väl vad vi skulle kunna erbjuda deras fantastiska skola. Men vi lyckades få hit folk från skolan och de blev imponerade. De såg fördelar med Gotland, både sett till vår utbildning, men även Gotland som inspelningsplats, säger folkhögskolans biträdande rektor Björn Sölvhammar.
Under åren 2019 och 2020, innan pandemin bröt ut, hade skolorna sina första utbyten av elever och lärare.
– Vi hade elever som åkte dit och fick ta del av deras fantastiska avdelningar, och vi fick hit tre elever och en lärare som hjälpte till med vår inspelning av en tv-serie. De elever som kom hit arbetade med specialeffekter och hjälpte oss med det under två veckors tid. Utbytet gick väldigt smidigt, säger Björn Sölvhammar.
Under pandemin låg samarbetet på is och kontakten var mer sporadisk. Men när pandemin var över togs kontakten upp på nytt.
– De var väldigt intresserade av att fortsätta, eftersom samarbetet vi haft varit väldigt bra, säger Björn Sölvhammar.
Tanken var att tre elever och en lärare från Whistling Woods skulle besöka Gotland under två veckors tid nu i februari.
– Vi gjorde som vanligt och hjälpte dem med visumansökan. I år krävdes det mer kompletteringar, men det var inga problem att fixa, säger Björn Sölvhammar.
Men ”inga problem” visade sig inte stämma. Visumansökan åt den lärare som skulle följa med från Whistling Woods, avslogs. Först av den svenska ambassaden i New Delhi, och sedan även överklagandet i Migrationsdomstolen.
I domen motiveras avslaget med att det finns tvivel om att läraren kommer att återvända till Indien innan visumet gått ut:
”Migrationsdomstolen anser, i likhet med ambassaden, att det finns rimliga tvivel när det gäller XX:s avsikt att lämna medlemsstaternas territorium innan den sökta viseringen löper ut och att hen inte styrkt ändamålet med och villkoren för den planerade vistelsen. XX har, såvitt framgår, ingen tidigare vistelse i Schengenområdet som skulle kunna stödja hans återvändandeavsikt”.
Det står också att de handlingar som läraren har lämnat in till domstolen, bland annat brev från Gotlands Folkhögskola, bilder och flygbiljetter, inte räcker till för att undanröja ovanstående tvivel.
Björn Sölvhammar är väldigt kritisk till motiveringen som ligger bakom att visumet avslogs.
– Att ha en lärartjänst på en av de bästa filmskolorna i Indien, bara det gör ju såklart att du inte kommer stanna här. Det är bara fånigt och så absurt att jag inte vet vart jag ska ta vägen, säger han.
Han menar att om domens utfall är så som visumansökningar bedöms framöver, så kommer samarbetet mellan skolorna försvinna.
– Om det här är de nya visumreglerna så kommer det inte fungera, då kan vi inte bjuda hit dem. Jag tycker det är konstigt att det gick hur bra som helst 2019 och 2020, men inte nu, säger Björn Sölvhammar.
Att tvingas lägga ner samarbetet skulle vara ett stort tapp för folkhögskolan, menar Björn Sölvhammar.
– Vi drabbas mer än dem. De har massor av fina internationella kontakter med Storbritannien, Kanada, USA och så vidare. Det har inte vi, säger han.