Skyddar sin näring

För första gången på nästan trettio år återinförs skyddsjakt på gråsäl och nu ska gotländska jägare utbildas i hur man skjuter säl. Den förste yrkesfiskaren på ön som får lov att skjuta är Daniel Cedergren.

Skador. Daniel Cedergren får ständigt laga hål i sina nät som orsakats av sälar.

Skador. Daniel Cedergren får ständigt laga hål i sina nät som orsakats av sälar.

Foto: Henrik Radhe

gotland2011-10-12 04:00

-  Sälarna gör så stora hål i näten så att man kan gå igenom dem, säger Daniel Cedergren som varit yrkesfiskare i dryga 50 år.

Det är de senaste fem åren som sälarna har gett honom verkliga problem. Sälarna både förstör näten och äter fisken som fastnat där.

- Jag får ingen fisk och då får jag ingen inkomst. Nu har jag inte ens fått fisk för eget behov. Häromdagen var jag tvungen att köpa en burk matjesfiléer för att få mig en bit, säger Daniel Cedergren.


Två ska skjutas
Daniel Cedergren har nu alltså fått dispens från Naturvårdsverket för att skjuta två gråsälar, utanför Ekstakusten, fram till årsskiftet. Jakten ska utföras av hans vän Johnny Olovsson, som har flera års erfarenhet av jakt. Han fiskar själv ibland och har sett konsekvenserna av den ökande sälstammen i Östersjön.

-  De ska få finnas, men det ska vara rim och reson. Det ska inte få finnas hur många som helst, säger Johnny Olovsson och jämför säljakt med skyddsjakt på vargar.


Skador för miljoner
Gråsälen fridlystes 1974 och fram till mitten av 80-talet kunde yrkesfiskare bedriva en viss skyddsjakt, men sedan snart 30 år har det inte förekommit säljakt på Gotland. De senaste 10 åren har stammen av gråsälar ökat stadigt och det beror till stor del på minskade miljögifter i Östersjön.

Under 2010 betalade Naturvårdsverket ut närmare 20 miljoner kronor i viltskademedel för skador på fisket som orsakats av sälar.

Länsfiskekonsulent Rolf Gydemo arbetar vid länsstyrelsen på Gotland och han har sett hur sälarna har blivit ett problem för yrkesfiskare som Daniel Cedergren.

- Här handlar det om näringsidkare som inte kan freda sin verksamhet, säger Rolf Gydemo.


Krävs utbildning
Att skjuta och att även kunna bärga säl är svårt, därför kräver Naturvårdsverket att de jägare som får utföra jakten har gått en utbildning i just säljakt. Under hösten kommer en sådan utbildning att hållas för mellan fem och tio gotländska jägare, som sedan kan söka tillstånd för att bedriva skyddsjakt på säl.

- Det är dels för att man ska kunna artbestämma sälen säkert och dels för att man ska lära sig att bärga djuret, säger Mimmi Skog, handläggare på Naturvårdsverket.

Johnny Olovsson har många år av älgjakt bakom sig och när han var grabb såg han säljakt bedrivas på Näsudden, men att själv skjuta säl är något helt nytt:

- Att åka ut i en gungande båt är ingen lätt match, men det måste ju vara stilla. Man blir ju lite nervös i och med att det är så mycket regler och man vill inte göra fel, säger han och tillägger att om skottläge dyker upp så är han säker på att träffa.

Kula. En 18,5 grams kula ska kunna ta död på en säl med en gång, säger Johnny Olovsson. Foto: Henrik Radhe.
Kula. En 18,5 grams kula ska kunna ta död på en säl med en gång, säger Johnny Olovsson. Foto: Henrik Radhe.

I början på 80-talet fanns 2 000-3 000 sälar i Östersjön.

De senaste tio åren har antalet sälar ökat med cirka 8 procent per år.

Antalet sälar i Östersjön i dag beräknas vara cirka 25 000.

Antalet sälar på Gotland beräknades i år vara cirka 260.

Här ses flest sälar på Gotland:

Salvor rev

Gotska sandön

Burgsviken

Raude hund

Furillen

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om