I Region Gotlands enkätundersökning om arbetsmiljön sticker en avdelning på teknikförvaltningen ut. Där anser var tredje att deras chef inte leder arbetet på ett bra sätt och över hälften att det finns konflikter som påverkar arbetet negativt. Enligt uppgifter till GA härrör problemen framför allt från en av avdelningens enheter där fem personer har valt att själva säga upp sig.
– Jag har nytt jobb och kommer aldrig mer att jobba inom Region Gotland, säger en av dem och beskriver ett auktoritärt och nyckfullt ledarskap.
Det orsakade att hen inte orkade vara kvar.
– Det kan inte vara fel på alla oss som har slutat, och på de som är kvar och mår dåligt. Det var obehagliga möten i enrum och alltid utan några vittnen. Det blev en oro för alla om chefen skulle såga en jämns med fotknölarna.
Teknikförvaltningens 300 anställda tillhör olika fackförbund. Rosita Sundh, SACO, är huvudskyddsombud på den nu aktuella arbetsplatsen. Hon är väl bekant med situationen och uppger att hon under ett par månaders tid varit inkopplad på ärendet.
– Det är mycket allvarligt. Det är få platser där medarbetare säger upp sig och väljer att inte prata med sina företrädare innan. Många mår väldigt dåligt, säger hon.
Ledningsproblemen på arbetsplatsen är så allvarliga att en medarbetare inte längre kan arbeta kvar på Visborg, utan har på Rosita Sundhs initiativ fått flyttas tillfälligt till andra lokaler.
– Det här är brådskande och arbetsgivaren är informerad om att det är ett allvarligt läge som måste åtgärdas, säger Rosita Sundh som överväger att lämna in en så kallad 6:6A som stoppar arbetet tills problemen är åtgärdade.
När GA pratar med enhetschefen delar hen inte alls bilden och menar att det är chefens uppgift att leda och fördela arbetet.
– Jag ser inte att jag har agerat felaktigt i något fall. Det kan vara så att det är jobbigt att få höra att man inte har gjort det som chefen förväntar sig av en, och det förstår jag.
Chefens närmast överordnade menar att samarbetet på arbetsplatsen i stort fungerar bra.
– Men det finns ett visst missnöje som vi försöker hantera på bästa sätt.
Enligt Patric Ramberg, teknisk direktör på regionen, har ett arbete inletts för att åtgärda brister som framkommit.
– Jag känner inte till att flera medarbetare har sagt upp sig, säger han.