Skyddsombudet: Begränsa antalet turister

Maxtak för antalet besökare, begränsad dagsturism och obligatoriskt munskydd. Det kräver Regina Göbel, överläkare och skyddsombud på lasarettet. "Regionen verkar stå mer eller mindre handfallen".

För drygt två veckor sedan hävdes restriktionerna för inrikesresor. Regina Göbel, överläkare och skyddsombud vid lasarettet, anser att antalet turister som får resa till ön bör begränsas.

För drygt två veckor sedan hävdes restriktionerna för inrikesresor. Regina Göbel, överläkare och skyddsombud vid lasarettet, anser att antalet turister som får resa till ön bör begränsas.

Foto: Hanna Mi Jakobsson/arkiv

Gotland2020-06-26 18:30

I en insändare i GT uttrycker Regina Göbel oro för att "ekonomiska intressen åsidosätter sunt förnuft". Hon vill att regionledningen sätter press på Folkhälsomyndigheten. Det är framför allt tre åtgärder hon vill se från myndigheten: begränsa antalet turister som får vistas på ön, begränsa dagsturismen och kräv att alla som vistas på Gotland bär munskydd.

– Jag är helt medveten om att Gotland behöver inkomster och är beroende av turismen. Jag säger inte att man ska stänga ner ön, det vore överdrivet. Men ju fler som vistas i ett område, desto större blir risken för smittspridning. Att bara säga "okej, kom om ni vill" tycker jag är ganska riskabelt, säger Regina Göbel.

Silja Line kommer under sommaren att ha endagskryssningar från Stockholm till Gotland. Just dagsturismen är Regina Göbel särskilt kritisk mot och hon påtalar att Tyskland fram tills nyligen stoppat dagsturer till de tyska öarna.

– Dagsturisterna ger inte mycket för en ö, men vi kan anta att de blir hundratals som trängs sig innanför muren under vissa tider. Det ökar risken för smittspridning, säger Regina Göbel.

Särskilt vill hon värna om vikten av använda munskydd, vilket WHO rekommenderar. Folkhälsomyndigheten gör dock en annan bedömning.

I rollen som skyddsombud ser hon också risker med en ökad belastning på vården.

– Vi är fortfarande bara i upptakten av turistsäsongen. Vi kan förvänta oss många fler som mer eller mindre obligatoriskt rör sig i vissa områden. Jag tycker att den här sjukdomen är så farlig att man bör göra allt som bidrar till en minskad smittspridning, säger Regina Göbel.

Hon vill slå vakt om vårdpersonalen.

– Alla som redan haft veckor och månader på tåspetsarna är trötta. Precis som alla år behöver de anställda återhämta sig. Risken för att de anställda ska kallas tillbaka från semestern ska hållas så låg som möjligt.

Hon vill att regionledningen kontaktar Folkhälsomyndigheten och sätter press för att skydda Gotland och framhåller att situationen inte är densamma för alla landets regioner.

I de kontakter hon haft med representanter från regionen har hon fått intrycket att de försökt påverka Folkhälsomyndigheten, dock utan resultat.

– Regionen verkar stå mer eller mindre handfallen, man verkar inte hitta någon ingång.

GT har sökt regiondirektör Peter Lindvall för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!