Skyddsutbildning ökar tryggheten på jobbet

Sjuksköterskorna Veronica Pettersson och Nina Vernersdotter utbildar andra inom äldreomsorgen. För regionen har det blivit ett sätt att hindra smittspridning av covid-19.

Ingela Pettersson fick vara mannekäng och visa de andra på hemtjänstgruppen för västra Visby hur de ska klä av och på sig skyddsutrustningen rätt.

Ingela Pettersson fick vara mannekäng och visa de andra på hemtjänstgruppen för västra Visby hur de ska klä av och på sig skyddsutrustningen rätt.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-05-16 08:33

Två erfarna sjuksköterskor utbildar och informerar sedan första april anställda inom öns äldreomsorg. Veronica Pettersson och Nina Vernersdotter arbetar på Fältgatan respektive Pjäsen, men åker just nu runt till äldreboenden och hemtjänstgrupper för att öka kunskapen gällande smittspridning och hantering av skyddsutrustning mot covid-19.

– Hur jobbar ni i dag när det gäller den basala hygienen? frågar Veronica Pettersson tiotalet anställda i hemtjänstgruppen för västra Visby.

Svaret är att gruppens medvetenhet och kunskaper är hög när de besöker omkring 100 brukare varje dag.

– En del av de boende har munskydd när vi kommer. Vi spritar händerna, använder handskar, förkläden och skoskydd. Handspriten använder vi hela tiden, säger Ingela Pettersson.

Efter att ha sett en kort instruktionsfilm får Ingela klä sig i skyddsutrustning, något som bara används vid misstanke om pågående smitta hemma hos brukarna.

– Vi arbetar utifrån tre aspekter, att förhindra smittspridning, kunna hantera skyddsutrustningen på rätt sätt vid rätt tillfälle samt att personalen ska uppleva trygghet i sitt arbete, säger Nina Vernersdotter.

Tillgången på skyddsutrustning och handsprit är god hos Region Gotland, med depåer på Pjäsen, i Hemse och i Slite. Men när Ingela efter instruktioner från sina arbetskompisar får klä på och av sig visar det sig hur viktigt själva handhavandet är.

– Där ser ni hur lätt det är att vi omedvetet tar på munskyddet. Tänk på det, det är där man kan få in smitta, säger Veronica Pettersson.

Under utbildningen uppstår konstruktiva diskussioner, bland annat kring att använda handskar när man handlar mat till sina brukare.

– Det första jag gör innan jag drar en kundvagn är att handsprita mig själv och att dra med spriten på handtaget. Det är bättre än vantar, med dem kan du ta i en vara och föra smitta med till nästa, säger Barbro Lagergren Eriksson, hygienombud i gruppen.

Alla hygienombud ska nu utbildas av Veronica Pettersson och Nina Vernersdotter för att vara en resurs.

– Jag tror att det här ökar tryggheten och känslan av att göra rätt. Det här kommer troligen att pågå en tid framåt och det gäller att hålla i och hålla ut, vi måste vara rädda om våra äldre, säger Veronica Pettersson.

Vid minsta symptom hos en brukare skärper hemtjänstgruppen sina åtgärder. I en plastväska finns bland annat tvål, munskydd, förkläden och skyddsglasögon.

– De hade jag flyttat över i en ask, säger Veronica Pettersson om påsen med munskydd som riskerar ökad kontakt när bara ett ska tas fram.

På ett gotländskt äldreboende har anställda smittats av covid-19. Men Nina Vernersdotter menar att kunskaperna i hur smittspridningen ska stoppas generellt är god.

– Alla är jätteduktiga och den basala grundhygienen tycker jag är bra. Sedan har man byggt på och snäppt upp hygienkraven ett steg till. Nu har vi en annan smitta som kräver skyddsutrustning, det är den som alla behöver bli trygga i, säger hon.

För många är användande av skyddsmask och skyddsglasögon något som inte är rutin och vardag på jobbet.

– Hur man klär på och av sig är jätteviktigt, säger Nina Vernersdotter.

När hemtjänsten återgår i arbete tackar alla för lektionen och diskussionerna. Maria Pettersson menar att övningar som denna behövs.

– Vi är glada att ni kom, det är viktigt att påminna varandra så att det sitter i ryggmärgen, säger hon.

Fakta

I det basala hygienprogrammet ingår till exempel spritning av händer, användande av förkläde, handskar och handsprit vid patientnära arbete.

Som nära arbete räknas exempelvis all typ av sårvård, att sätta katetrar eller att duscha en patient.

Vid pågående smittspridning av covid-19, men även olika typer av magåkommor som vinterkräksjuka, gäller skärpta hygienrutiner. 

Då krävs att personalen bär skyddsmask som täcker mun och näsa, samt skyddglasögon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!