Sladarstund– grannarnas mötesplats i pandemitider

En kopp och en bit hembakat förenar de äldre i bostadsrättsföreningen Österport. Grundaren till idén Yvonne Andersson har döpt den återkommande mötesplatsen till sladarstund.

Anna Persson och Yvonne Andersson möts på spontan sladarstund under förmiddagen.

Anna Persson och Yvonne Andersson möts på spontan sladarstund under förmiddagen.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2021-08-13 18:25

Med hunden Linus i famn sitter Yvonne Andersson vid ett uppdukat fikabord vid områdets grillplats. Kaffetermos, te, hembakad kaka och handsprit står på bordet.

Yvonne är kvarterets eldsjäl och startade under 2018 en mötesplats för grannskapet. Under pandemin kunde de inte träffas i den gemensamma lokalen utan flyttade ut till grillplatsen. Från och med maj och ända in i oktober förra året möttes grannar för en fika. Under sommaren har de fortsatt träffas var fjortonde dag för sladarstund, som kan bli uppemot två timmar lång.

– Sladarstund är gutamål och betyder den stund i skymningen då man samlades och berättade historier för varandra, berättar Yvonne om det passande namnet på fikastunden.

Och på sladarstunderna bjuds det på många historier från alla medverkande.

– Många tror att vi sitter här och skvallrar, men det gör vi inte. Vi pratar om våra liv, om vad vi upplevt och diskuterar, säger Yvonne.

Fikastunden blev en trygg plats, som Yvonne har fått höra är väldigt värdefull för gästerna och henne själv. Här kan man lära känna varandra, speciellt i ensamma pandemitider. Yvonne berättar att pandemin har varit tuff i och med isolering. Det är en blandning av återkommande gäster och några som ramlar in ibland, kravet är att de blir max 13 stycken.

– Vi är försiktiga, håller avstånd och följer alla restriktioner. Förra året packades bullar och kakor i separata plastpåsar men det har vi lättat på nu, säger Yvonne. 

Sällskapet har lyckats hålla sig friska från corona, och nu när alla är vaccinerade känns det tryggare. 

– Man har inte så mycket att göra när man blir äldre, så det här är något jag och min man ser framemot, säger Anna Persson som är en av de återkommande gästerna.

Skrattande säger de båda att de behöver fler herrar som medverkar. Hittentills är det bara två som återkommer varannan tisdag. 

Den 17 augusti anordnas en festlig hattparad med Ulla-britt Hildingssons hattar som är från Ingeborg Lingegårds samling. Då ska bland annat Anna vara hattmannekäng. Yvonne skriver i sin inbjudan som alltid är på rim.

" Kommande datum 17 augusti, då händer det saker, om nu inte det regnar kor eller av andra orsaker. Sladarstunden kommer bli lite i hatten. Men med stil utan att hamna i rabatten. "

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!