Slagfältsarkeologen Tim Sutherland forskar om äldre tiders krigföring på universitetet i York. Resultatet blir inte bara forskningsartiklar och böcker, han är också bekant för den brittiska tv-publiken.
- Jag har arbetat med tv-produktioner i 20 år och programmen har sänts på BBC, Itv och Grenada. Yesterday channel är en kanal som sänder fler historiska dokumentärer än vad History channel gör, säger Tim Sutherland.
Historiska slag
De två programmen från Gotland ingår i en serie på sex program som ska sändas under 2013. Drabbningarna vid Mästerby och Visby får ett avsnitt vardera. I sina tidigare dokumentärer har Tim Sutherland tagit hjälp av tekniska experter från många håll för att hitta nya infallsvinklar på varför historiska slag fått den utgång de fick.
- En mycket intressant detalj i slaget vid Mästerby är de kulor som troligen kommer från medeltida krutvapen. Vi vet att kulorna har samma kaliber som de första krutvapnen, om det går att bevisa, så rör det sig om det första kända slaget där krutvapen användes, säger slagfältsarkeologen.
Danska kungen
Han spekulerar också i om det var en underrättelsemiss som fick den gotländska sidan på fall.
- Den danska kungen hade hyrt in välrustade legosoldater för att invadera Gotland. Om gotlänningarna vetat att ett anfall var förestående så hade de kunnat värva egna legosoldater och haft en mycket större chans, det här var rika trakter, så de hade nog haft råd.
Universitetet i York har också skickat egna arkeologer till Mästerby. De har med sig en markradar för att undersöka jordarna vid Grens.
- Min teori är att det finns en massgrav likt de som hittades vid Korsbetningen i Visby ute i Mästerby. Om vi skulle stöta på en sådan så vore det ett otroligt fynd.
Skulle britternas teori stämma får de på sin höjd ta åt sig äran för att ha kastat nytt ljus över slaget vid Mästerby. Under de närmsta dagarna hoppas de fem tillresta i Tims team på ett triumferande samtal till de svenska kollegorna på Riksantikvarieämbetet.