Mikael Tornefalk, en av ägarna till Gothemsgården, menar att det är omöjligt att driva ett slakteri utan att det ibland kommer avföring på kropparna.
– Det första steget i slakten är smutsigt. Det är en smutsig miljö som djuren kommer ifrån, säger han.
I nästa steg, när kroppen hängs upp, ska eventuella föroreningar putsas bort med kniv. Det är där man på slakteriet har brustit. Enligt Mikael Tornefalk finns det flera anledningar till det. Dels har de under en period haft hög personalomsättning, dels har den person som utför kontroller på slakteriet arbetat kvällstid - efter det att myndighetskontrollerna har gjorts - och därför inte upptäckt och kunnat åtgärda bristerna innan inspektionerna har gjorts.
Bytt handfat
Förutom avföringen på kropparna, så har de fått kritik för brister i desinficeringen av knivarna och för att det inte har funnits rinnande vatten i samband med slakt.
– Vi har bytt ut handfaten, som hade fotoceller, något som inte fungerade i den miljön, säger Mikael Tornefalk.
Flyttar tillbaka
Slakteriet är till salu och när Mikael Tornefalk och hans fru, som äger slakteriet tillsammans, trodde att det var klart med ny ägare flyttade de till Stockholm. De har därför inte kunnat vara här och övervaka verksamheten. Nu flyttar de tillbaka till Gotland igen, fram till dess att slakteriet är sålt.
– Vi har några som är intresserade av att köpa, säger han.