Fläskkött så som bacon kan snart lysa med sin frånvaro i livsmedelsbutikerna, rapporterade Sveriges Radio P1 tidigare i veckan. Även på Gotland finns utmaningar, enligt Fredrik Sundblad, platschef vid Gotlands Slagteri.
– Vi har sett en minskad slakt av grisar de senaste 10 till 15 åren. Vi har haft en period efter årsskiftet av lite för få grisar men vi ligger i hyfsad balans med en slaktplanering som vi följer, säger han, och berättar att de slaktar cirka 1 300 grisar i veckan.
Det finns flera orsaker till varför tillgången på fläskkött minskat. En av dem är svinpesten som härjat i Kina, där många grisar har slaktats ut för att hantera smittan.
– Eftersom utbudet av griskött har minskat och efterfrågan inte förändrats lika mycket har priset stuckit iväg. Det har påverkat tillgången på världsmarknaden.
Den svåra torkan sommaren 2018 är ytterligare en bidragande faktor.
– Det var otroligt tufft. Det har gjort att man halkat efter ekonomiskt och även att producenterna inte kunnat göra planerade investeringar, eftersom det blev en ökad kostnad när fodret var tvunget att köpas in på annat håll.
I dag slaktar Gotlands Slagteri omkring 65 000 grisar per år, men de vill gärna se en ökad volym.
– Vi skulle gärna se en ökning till mellan 85 000 och 90 000 per år. Att få upp volymerna är viktigt för att vi ska kunna ha en lönsam slakt och behålla arbetstillfällen. Det är viktigt med en långsiktig lönsamhet för hela kedjan, säger Fredrik Sundblad.
Gotlands Slagteri agerar nu för att hjälpa grisleverantörerna. Slakteriet har tillsammans med leverantörerna dragit igång ett projekt med mål att underlätta för investeringar genom att ha ett nära samarbete mellan slakteriet, uppfödare och berörda myndigheter.
– Vi vill trygga den gotländska grisproduktionen, och allra helst vill vi att den ökar. Under de senaste tio åren har det inte gjorts investeringar och branschen på Gotland är i behov av att ersätta gamla stallar.
Var befinner sig projektet nu?
– Vi har haft ett möte med regionen för att försöka formalisera det i projektform. En av åtgärderna blir en studieresa till grisleverantörer på fastlandet som har utökat, för att hitta inspiration.
Hur ser efterfrågan ut på svenskt fläskkött?
– Intresset att välja svenskt kött håller i sig. Det finns absolut en efterfrågan, men den kunde gärna ha varit ännu större, säger Fredrik Sundblad.