Slakteriet blir slagteri igen

Gotlands Slagteri AB. Så heter bolaget som från 1 september tar över verksamheten vid slakteriet i Visby.Alla jobb räddas. Och nya skapas.- Det här blir kanonbra för alla parter, säger Scans vd Denis Mattsson.

Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan AB.

Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan AB.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-06-09 04:00
Affären mellan Scan och Sveriges Butikskött AB är nu i hamn. Det innebär att slakteriet blir kvar på ön. Jobben är räddade och leverantörerna kan fortsätta slakta på ön. Dessutom kommer styckning och förädling att tas upp igen i anläggningen.

Klart i torsdags
Snart ett år har gått sedan Scan sa ifrån att man inte längre var berett att driva slakteriet i Visby i egen regi. För att anläggningen skulle leva vidare krävdes en samarbetspartner.
Bland en handfull intressenter utkristalliserades ganska snart Stockholms Butikskött AB som den mest attraktiva partnern och i januari i år tecknades ett så kallat Letter of Intent mellan dem och Scan om ett delägarskap i Visbyslakteriet .
Sen har det förhandlats länge och väl i det tysta.Tills i går då man offentliggjorde att affären är klar.
- Det sista avtalet undertecknas nu på torsdag. Då har sammanlagt 25 avtal tecknats mellan oss och hela denna komplexa affär är klar, sa Scans vd Denis Matsson vid gårdagens presskonferens i Visby.

Välkomna förändringar
Sveriges Butikskött AB (Stockholms Butikskött heter sedan ett par månader så) blir majoritetsägare i det gemensamma bolaget, med 75 procent, medan Scan kommer att äga 25 procent.
All personal kommer att ha jobben kvar, de flyttas över till det nya bolaget. Och troligen blir det även nya jobb.
- Vi planerar att sätta igång styckning igen, där blir det troligen en hel del nya jobb, sa Svenskt Butikskötts vd Thomas Östlund, som även blir vd i det nya bolaget.
Han förklarade att det av kvalitetsskäl är bättre att stycka i direkt anslutning till slakt, och betonade samtidigt att hög kvalitet är, och kommer att vara, nyckelordet iverksamheten.
- Det är en tuff konkurrens därute, det gäller att vara bäst i alla led, sa han.
För leverantörerna kommer samma organisation som dag att sköta uppköpen, det vill säga SLS (Svenska livdjur och service).
Flera uppfödare fanns med vid presskonferensen i går och de verkar överlag vara nöjd med affären.
- Jag tror på det här, det behövs förändringar. Scan har blivit litet för stort, vi har känt oss litet på sidan av. Med det nya bolaget tror jag vi kan få en bättre vi-känsla. Jag tror det blir en nytändning, säger Gunvor Berglund, mjölk- och köttbonde vid Stora Haltarve i Lokrume.

Namnet från en sten
Göran Persson, teknisk chef på Visbyanläggningen, är också nöjd med affären och de nya ägarna.
- Att återinföra styckning och förädling, som det nya bolaget planerar, tror jag på sikt är enda lösningen. Det här är den smartaste lösningen vi kunde få, säger han.
Namnet Visby Slagteri AB - med g - kanske någon undrar över?
- Det har vi tagit från en 1800-tals sten som står här utanför anläggningen. Där står Wisby Slagteri med g. Det kändes rätt att knyta an till det, förklarar Thomas Östlund.
Sveriges Butikskött AB har idag cirka 70 anställda och en årsomsättning på cirka 60 miljoner kronor.
Gotlands Slagteri AB, där Sveriges Butikskött blir huvudägare, beräknas omsätta mellan 300 och 400 miljoner.
Till en början tas de 60 anställda som idag jobbar på Visbyslakteriet över, efterhand kommer nyanställningar att ske.
På slakteriet i Visby slaktas i dagsläget: cirka 100 000 grisar, 18 000 nöt och mellan 27 000 och 28 000 lamm på årsbasis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om