Slakteriet i Visby hotas av nedläggning Fackklubbens ordförande: "Om två, tre år är det godnatt och adjö"

Finska HK Scans ledning presenterade i går en rad stora nedskärningar i Sverige. Skara är hårdast drabbat. Där läggs nötslakten och merparten av grisslakten ner. Scan lägger dock inga varsel i Visby. I stället vill man nu sälja delägarskap i slakteriet. Samtidigt meddelar produktionschefen Kurt Hallbom nu att han avgår, och facket menar att detta troligen betyder slutet för slakteriet.

Avgår. Efter 29 år har produktionschef Kurt Hallbom bestämt sig för att sluta. Han säger att det inte har med de kommande förändringarna att göra. foTO: HENRIK RADHE

Avgår. Efter 29 år har produktionschef Kurt Hallbom bestämt sig för att sluta. Han säger att det inte har med de kommande förändringarna att göra. foTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-09-16 04:00
- Jag kommer att lämna företaget. Det har jag valt frivilligt. Jag fyller 60 i höst, och efter 29 år är det dags att lämna plats åt yngre förmågor, säger Kurt Hallbom.
- Det är inte fastställt när jag ska sluta ännu. Jag kommer att fungera som mentor åt min efterträdare under en tid.

Informerade personalen
Fredrik Jönsson, slaktchef för Scan i Sverige, kom till Visby i går för att informera de 55 fast anställda på slakteriet om den planerade försäljningen.
- Vi har konstaterat att vi inte är den optimala verksamhetsutövaren i den här anläggningen, säger Fredrik Jönsson. Vi kommer i framtiden inte att ha behov av den mängden råvaror som vi producerar här. Så vi söker intressenter som är villiga att gå in och driva verksamheten tillsammans med oss.
Hur skulle lokala entreprenörer kunna lyckas om inte Scan gör det?
- Lokala entreprenörer har minst lika stor chans att lyckas. Det finns en trend med närproducerade, exklusiva varor. Det här är en chans för entreprenörerna här på Gotland, säger Fredrik Jönsson.
Jakten på intressenter kommer att inledas omgående. Scan kommer att kontakta LRF, kommunen och entreprenörer inom köttbranschen och Fredrik Jönsson hoppas att försäljningen ska kunna ske inom ett halvår.
Vad händer om ni inte hittar någon som är villig att gå in som delägare?
- Jag är övertygad om att vi kommer att hitta intressenter.
Men om ni inte gör det, har ni något alternativ?
- Nej, det finns inget alternativ, säger Fredrik Jönsson.
Fackklubbens ordförande Hans Gustavsson togs på sängen av det här beskedet, som han läste om i morgontidningen innan han informerades av ledningen i morse. Han tror inte att Scan kommer att hitta någon delägare för att driva slakteriet vidare.

"Vem ska lyckas?"
- Jag ser det inte som troligt att de hittar någon samarbetspartner här på ön som kan lägga upp ett tiotal miljoner. Jag ger det två, tre år, sedan är det godnatt och adjö. Jag skulle själv inte ha satsat på att ta över slakteriet. Om inte Scan lyckas driva det, vem ska då lyckas?
Går inte slakteriet med vinst?
- Jo, visst. Vi har ju en jättemarknad för gotländskt kött i Stockholm. Det är inte det som är problemet, utan problemet är att Scan vill maximera sina vinster. Man vill ha några få, stora anläggningar, säger Hans Gustavsson.


I Visby har det funnits en slakteriindustri sedan början av 1800-talet. Från början hette det Gotlands Andelsslakteri, sedan gick det under namnet Stockholms och Gävles slakteriförening. Därpå tog Farmek över och byggde den nuvarande slakterianläggningen 1979. Scan gick först in som delägare och tog sedan över anläggningen. År 2006 upphörde man med styckningen vid slakteriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!