Slakteriet kunde ha sagt nej till kött från salmonellasmittad gård
I onsdags anlände en köttransport med 36 grisar till Swedish Meats slakteri i Visby. Köttet kom från en gård i Linköping, som sattes i karantän strax efteråt eftersom den tagit emot salmonellasmittat foder från Norrköping. Det kände slakteriet till.Trots karantänbehandling föreligger det enligt länsveterinär Lennart Persson ändå en viss risk att smittan får fäste på Gotland. Det är klumpigt agerat av slakteriet.
Så skedde också.
I går kväll, sist i produktionsledet, styckades köttet och lade sedan direkt i frys i väntan på provsvaren, som beräknas komma på tisdag eller onsdag.
Benen har transporterats till Skåne och kasseras genom bränning. Samma öde väntar köttet, om det skulle visa sig vara smittat.
Hade det inte varit bättre att ta det säkra före det osäkra och tvärvägra?
Slakteriet i Jönköping har tagit prov på 1200 grisar från de drabbade gårdarna utan att hitta salmonella, så risken är ju mycket mycket liten att det här köttet ska vara smittat, säger Bernt Jakobsson.
Trots den minimala smittrisken anser länsveterinär Lennart Persson att slakteriet borde sagt nej till köttet.
Det är olyckligt, eftersom man visste om smittan. Det är klumpigt av slakteriet. Visserligen genomgår allt kött kontroll innan det lämnar slakteriet, men undersökningarna är ju inte hundraprocentiga och risken finns att smittan sprids till slakteriet.
Hade du velat se ett totalförbud för införsel av djur från drabbade gårdar?
- Självklart. Det är sagt att man ska vara försiktig att köpa livdjur från de områdena överlag, eftersom vi vet att östra Småland och Skåne har mer problem med salmonella.
<span class=MR>Fakta Salmonella</span>
Salmonella är en bakterie som har sin naturliga livsmiljö i tarmkanalen hos människor och djur. Den överlever och förökar sig emellertid mycket lätt även i andra miljöer, till exempel i olika slags livsmedel. För närvarande finns cirka 2300 olika typer av salmonellabakterier beskrivna.
Just Salmonella spp. förekommer främst i animalieprodukter som ägg, kött och opastöriserad mjölk, men även i exempelvis kryddor och böngroddar.
Viktigt är att skölja grönsaker och att tillaga köttet väl hög värme tar död på de flesta bakterier. Se också till att rengöra skärbrädor, bunkar och knivar ordentligt efter att ha hanterat rått kött och grönsaker.
Man kan bära på salmonella utan att bli sjuk, men smitta kan ge upphov till tarminfektioner av olika svårighetsgrad. Akuta symptom är illamående, kräkningar, magkramper, diarréer, feber och huvudvärk. Det finns också en rad allvarligare följdsjukdomar, bland annat kroniska ledinflammationer. Spädbarn, äldre och personer med nedsatt motståndskraft ses som extra utsatta.
1953 drabbades Sverige av en omfattande salmonellaepidemi, som innebar att 9 000 människor insjuknade och 90 människor avled.Faktakälla: LRF
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!