Slakteriet vill börja med växtbaserad mat

Gotlands Slagteri vill kunna producera växtbaserade livsmedel i Visbyanläggningen.

Linser och quinoa kan i framtiden bli en av de viktiga delarna i Gotlands slagteris framställning av livsmedel.

Linser och quinoa kan i framtiden bli en av de viktiga delarna i Gotlands slagteris framställning av livsmedel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2021-11-16 07:31

I takt med att fler vill ha vegetarisk mat på tallriken vill Gotlands Slagteri bredda sig till att även kunna framställa växtbaserad vardagsmat. Viktiga ingredienser blir till exempel linser och quinoa, av vilket man kan framställa bland annat färs.

Myndigheten Vinnova har beviljat stöd på tre miljoner kronor för att utveckla kunskap och metoder för att producera "livsmedel med högt näringsinnehåll och lågt klimatavtryck", skriver slakteriet i ett pressmeddelande.

Projektet, som startar i januari 2022, blir ett samarbete mellan slakteriet, Svenskt Butikskött, Nordisk Råvara och Gotland Grönt Centrum.

– I samarbetet vill vi skapa hälsosamma produkter för en växande marknad, säger slakteriets vd Thomas Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!