I vanliga fall vill man att en brandslang ska vara helt tät. Men räddningstjänsten köpte för ett år sedan in 300 meter slang med hål i som komplement till traditionella brandslangar. När slangen används sprutar vattnet upp ur hålen som finns längs hela och på så vis bildas en vägg av vatten som kan nå 10-12 meter upp i luften.
Användningsområdena är flera. Till exempel kan den rullas ut i innerstans trånga gränder och på så vis hejda brandspridning. Den kan också användas vid skogsbränder och för att stoppa ammoniakutsläpp.
– Den släcker inga bränder utan det är en skyddsbarriär som kan fördröja. Och manskapsmässigt blir det väldigt effektivt, konstaterar brandmästaren Jonatan Ahdrian och tillägger att det även finns fördelar ur säkerhetssynpunkt, till exempel vid rasrisk:
– Då är det skönare att ha en slang där än en människa.
Men det finns också utmaningar med de nya slangarna.
– Den drar ungefär 1 400 liter i minuten per 20 meter slang. Det är ett problem eftersom vi inte har så mycket vatten. Bilen här rymmer 3 000 liter vatten, säger styrkeledaren Ulf Wallin som demonstrerar den nya slangen.
Bättre alternativ är tankbil, brandposter eller den storpump som räddningstjänsten köpte in samtidigt som slangarna. Med storpumpen kan man vid större bränder pumpa vatten från hav eller träsk vilket möjliggör användning av de vattenkrävande slangarna.
Slangen och storpumpen köptes in för ett år sedan för EU-pengar, men har än så länge inte använts i skarpt läge.