Vid mindre allvarliga fall av nedskräpning har polisen ända sedan 2011 kunnat skriva ut böter. Från och med 1 januari 2022 gäller detta även den som slänger småskräp som cigarettfimpar, snus, tuggummin eller godispapper.
Den vanligaste typen av skräp på gatorna är just fimpen.
Enligt organisationen Håll Sverige Rent slängs omkring en miljard fimpar på marken i Sverige varje år. I den nationella mätningen som gjorde 2020 stod fimparna för 62 procent av allt skräp.
Ofta slinker de så småningom ner i gatubrunnar och vidare ut i havet.
Isak Malm är alltså chef för gatu- och parkavdelningen inom Region Gotland. Det hamnar på hans uppdrag att hålla rent på gator och trottoarer.
Frågan är då: Har skärpningen av lagen givit något resultat?
Jo, faktiskt, säger han:
– Jag tycker att vi kan märka en liten förbättring, men fortfarande slängs det väldigt mycket fimpar. Problemet är att de är väldigt svåra för oss att städa upp.
Att sopa går inte, i innerstaden fastnar de mellan gatstenarna. Man testar nu andra metoder där fimparna ska kunna sugas upp på elektronisk väg.
Positiv påverkan har de fimpfickor som tagits fram tillsammans med näringslivet haft, i dessa kan fimpar läggas på samma sätt som använda prillor läggs i snusdosans lock.
Men det som framför allt haft betydelse för ett renare Visby är de skräpcyklar som infördes under sommaren, ”Trampa mot framtiden”. Ungdomar cyklade då runt med lådcyklar och samlade in skräp.
Och ju renare det är på gatorna, desto mer tar det emot att skräpa ner.
– Det är en tydlig effekt, visar vår utvärdering. Så planen är att det ska trampas mot framtiden även kommande sommar, säger hon.
Problemet med slängda fimpar ökade markant när rökförbudet på krogarnas uteserveringar infördes under 2019. Renhållningsarbetarna kan sedan dess tydligt se hur det särskilt efter helgerna ligger tjockt med fimpar utanför restaurangerna.
Att det satts upp askkoppar och fimpstolpar här och var har hjälpt föga. Det fimpas på marken ändå, även där askkoppar finns bara någon meter bort.
Folk i branschen menar att varken böter eller fler askkoppar gör att man långsiktigt på allvar kommer åt problemet:
– Det är rökarnas beteende som måste ändras, det finns inget annat som hjälper, säger Isak Malm.