Släpet som kan rädda miljön

Som första hamn utanför storstäderna Göteborg och Stockholm fick Visby i går ett så kallat miljöräddningssläp, utrustat med 200 meter oljelänsor.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-09-13 04:00

- Det gör att vi kan hjälpa till exempel kustbevakningen med att lägga "första förband" på ett oljeutsläpp och därmed minimera skadorna, berättar Lars-Göran Larsson, stationschef på Sjöräddningen i Visby.

Ett sjöräddningssläp är från början ett sjösläp, en liten pråm utan egen motor som använts för transporter av marinens amfibieförband.
När ett drygt tjugotal sådana skulle utrangeras blev Sjöräddningssällskapet intresserat.

Innehåll och kunskap
- Vi har länge hållit på med livräddning, och nu ser vi också en möjlighet att rädda miljön, berättar Anders Jönsson, projektledare på Sjöräddningssällskapets miljösatsning i Sverige.
- Vi tänkte att om vi kunde få de här släpen så skulle vi snabbt kunna minimera skadorna av utsläpp och göra det billigare att sanera. Vi har korta insatstider och lokalkännedom, och också ett engagemang för den lokala miljön.
Sagt och gjort, Sjöräddningen fick tjugo sjösläp av marinen. Återstod dock att fylla dem med innehåll - och kunskap.

300 frivilliga
Det fick man från Nynas Petroleum, som med verksamhet inom oljebranschen över hela världen satt inne med stor kunskap.
- Nynas sponsrade oss med inkråmet i släpen, och framför allt med att man utvecklade en miljöräddningsskola i Nynäshamn. Där har ett sextiotal inom Sjöräddningen fått utbildning i vår, och målsättningen är att utbilda upp mot 300 frivilliga, säger Anders Jönsson.
- Det är viktigt att inte bara bistå med pengar utan att också förmedla kunskap, säger Hans Östlin från Nynas Petroleum.
Poängen med miljöräddningssläpen är snabbheten. Släpen fästs längs med långsidan på Sjöräddningens snabbgående båtar och kan därmed ta sig till ett utsläpp med en fart av 25 knop. På mindre än fem minuter läggs den 200 meter långa länsan ut, antingen runt ett utsläpp, eller som ett rakt band för att styra utsläppet i en viss riktning.
- Det handlar inte om oljesanering utan oljeisolering, om att begränsa skadorna. Vi kan vara först på plats och sedan vänta tills förstärkning kommer från kustbevakningen eller räddningstjänst, säger Anders Jönsson.

Miljonprojekt
Efter ett år ska verksamheten utvärderas. Då får man se vilka av de 20 stationerna runt om i landet som ska få mer resurser. Det finns till exempel utrymme att fördubbla längden på länsorna till 400 meter på varje släp.
Hittills har projektet kostat 3 miljoner kronor för de 20 miljöräddningssläpen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om