Maria Amér: "Kommer dyka upp nya mutationer"

Vi är i en tid av släppta restriktioner och inställda vaccintider. Samtidigt dör folk alltjämt av covid – även på Gotland.

Fullmäktige hölls digitalt och Maria Amér gav en coronauppdatering. Eventuellt var det sista gången; både med Amér och med den digitala formen.

Fullmäktige hölls digitalt och Maria Amér gav en coronauppdatering. Eventuellt var det sista gången; både med Amér och med den digitala formen.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-02-21 17:17

Den 9 februari slopades de flesta av smittskyddsåtgärderna. I förra veckan skrev GT om en vacklande vaccinationstakt bland de yngre på Gotland.

Måndagens sammanträde i regionfullmäktige inleddes med ett tacktal, riktat till de egna medarbetarna för deras insatser under pandemin.

Man kan få intrycket att corona snart är något för historieböckerna.

Men strax efter nämnda tacktal fick öns smittskyddsläkare ordet – och hon gav en annan bild av läget:

– Vi har en hög smittspridning av omikron och den som inte är vaccinerad kan fortfarande drabbas av svår sjukdom. Vi kan ha passerat toppen av smittan, men vi måste vara försiktiga i de analyserna. Trycket på vården är dessutom fortsatt högt, berättade Maria Amér.

Pandemin fortsätter dessutom att skörda offer. Under vecka 7 avled ytterligare en person på Gotland. Med detta har ön haft totalt 56 dödsfall relaterade till covid-19.

Maria Amér poängterade att pandemin fortfarande pågår – och att själva viruset är något vi får leva med länge:

– Det kommer dyka upp nya mutationer, något vi måste hålla koll på. Covid-19 kommer inte att försvinna och vi behöver fortsätta att vaccinera.

När GT når smittskyddsläkaren senare på måndagseftermiddagen, påminner hon om att läget i andra länder påverkar även Sverige och Gotland.

– Det är en annan situation internationellt, med låg vaccinationsgrad. Det behöver vi tänka på, om vi till exempel vill åka ut och resa nu när restriktionerna har släppt. Vi är i ett bättre läge när det gäller pandemin, men den är inte över. Om det finns en känsla av att vi nu kan lägga det här bakom oss, så behöver den bilden nyanseras, säger Maria Amér.

Gällande vaccinationerna finns det åtminstone ett positivt tecken på Gotland just nu: Avbokningstendensen verkar avta.

– När många var sjuka var det också många avbokningar, men dessa är inte på samma nivå längre, säger vaccinationskommunikatör Ursula Nyström.

Kanske beror tendensen att ställa in, på senare tid, helt enkelt på sjukdom – inte på att vi blåst faran över.

– Vi får inga sådana signaler från bokningen heller, att folk skulle uppleva att pandemin är slut nu.

Med det sagt finns det fortfarande insatser att göra bland den yngre befolkningen. Sådana är också på gång.

– Vi kommer att ha speciella vaccinationstider på Wisbygymnasiet och nere på Campus Gotland framöver, berättar Ursula Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!