Den senaste tiden har flera fastigheter och toaletter på ön drabbats av akuta stopp och problem med avloppen. Orsaken har varit oväntad, och framför allt onödig.
Jonas Jakobsson på företaget Specialrengöringar Gotland ser en ökning av olika typer av toalettblock man sätter på toalettkanten för att skapa en trevlig doft på toaletten.
– Det är en ny tv-reklam med gula och blå bollar som doftar gott och dödar bakterier, men jag tycker att de är förkastliga för förr eller senare lossnar de och hamnar på fel ställe, säger han.
En doft till toaletten kostar inte många kronor. Betydligt dyrare är det att rensa avloppet med spolbil. Jonas Jakobsson och hans kollegor har jour dygnet runt.
– Vi hade en akut utryckning till en lägenhet, med körtid tog det fyra timmar. En sådan utryckning på jourtid efter klockan 16 kostar 8 000 plus moms, säger Jonas Jakobsson och berättar att det i 99 procent av fallen ofta kommer fram att någon valt att spola, istället för att stoppa ner handen och ta upp ett doftblock eller vad man nu tappat ner i toaletten.
Och det kan vara det mesta. Han berättar att de funderat på att skaffa ett glasskåp, för att samla delar av allt vad man fiskar upp.
– Vi hittar tandborstar, kläder, mynt, och en gång en morakniv. Den fick vi ut, men det tog sin tid. Det har varit mycket dumma grejer i avlopp, bland annat sminkservetter, som inte löser upp sig, säger han.
Den som bor på bottenplan i lägenhet riskerar vid ett stopp i rören dessutom att få upp innehållet från grannarnas toalettstol i sitt eget badrum.
– Om grannen uppe spolar kan det komma upp nere, i till exempel duschen. Det är lite obehagligt och händer ofta. Har man otur kommer det upp i köket i en ho till diskbänken, säger Jonas Jakobsson.
För egen del föredrar han alla dagar i veckan ändå att sanera toaletter och dess avlopp, än rören från ett kök.
– Vi är vana och det går att tvätta bort, men fettet från kök är värre att få bort. Det sätter sig i kläderna, säger han om den härskna lukten.
Rådet till allmänheten är att ta upp det man tappat i toaletten, även om man kan tycka att det är äckligt, och aldrig chansa och trycka på spolknappen.
Att själv se till att vattenlås är rena, inte hälla fett i avloppet, och hellre använda flytande tvättmedel än pulver som riskerar att packa ihop i en geggig massa, är andra tips.
– Och använd inte propplösare som är frätande, säger Jonas Jakobsson och berättar att de kan få omvänd effekt och göra ett stopp ännu värre att få loss.