Slarv stryper stiftets bidrag

Visby stift blir utan pengar till kyrkorenoveringar nästa år. Svenska kyrkan stryper anslaget på grund av slarv i stiftets hantering.

Inger Harlevi

Inger Harlevi

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-06-17 04:00

- Ett orimligt beslut, tycker Joakim Hansson, kyrkoantikvarisk expert på länsstyrelsen.

Men för domprosten Mats Hermansson var det väntat.

Domkyrkoförsamlingen har under våren varit föremål för en revision. Man har från centralt håll granskat hur den kyrkoantikvariska ersättningen har hanterats. Och i går kom domen.

Alla ansökningar avslås. Orsaken är slarv; om det i sin tur bottnar i försök till fiffel eller okunskap vet ingen.


Felaktigt intyg
Men pengar har rekvirerats på ett regelvidrigt sätt. Och det är de högsta ansvariga inom församlingen som undertecknat rekvisitionen - kyrkorådets dåvarande ordförande Inger Harlevi och domkyrkoprosten Mats Hermansson.

De begärde i december 2008 ut drygt 1,3 miljoner kronor till projektet Museum på vinden. Det gällde en slututbetalning och de två, Harlevi och Hermansson, intygade att arbetena var utförda och besiktigade. Men i själva verket hade det inget arbete utförts och det kom heller aldrig att göras, för projektet lades ned.

- Det var jag själv som slog larm när jag insåg att arbetet inte blivit utfört och heller inte skulle komma att ske, säger Mats Hermansson.

- Jag förstod att pengar hade betalats ut felaktigt och skyndade mig att betala tillbaka dem, fortsätter han.


Skyller på okunskap
Mats Hermansson skyller på okunskap. Han var tämligen ny i tjänsten och inte helt insatt i reglerna för kyrkoantikvarisk ersättning.

- Jag visste inte att de beviljade åtgärderna måste vara avslutade och antikvariskt granskade innan pengar kan rekvireras, säger han.

Men Inger Harlevi med sin mångåriga erfarenhet av kyrkopolitiskt arbete i stiftet måste väl ha känt till reglerna.

- Jag har följt den ordning vi fick att förhålla oss till för det projektet, säger hon i en kommentar till GT.

Du har ju med ditt namn försäkrat att ett arbete var utfört trots att det inte alls var det. Förstod du inte att det var fel?

- Ibland händer det att pengar rekvirerats i förväg. Vi hade en faktura och därför rekvirerade vi pengar. Men det är givetvis olyckligt om det skett på fel sätt, säger hon.


Räknade med skarpt beslut
Mats Hermansson var beredd på att domen från Svenska kyrkans styrelse skulle bli hård.

- Vi har brustit i våra rutiner och jag räknade med ett skarpt beslut. Revisionsrapporten fanns ju med när beslutet om nästa års fördelning togs i dag (läs torsdag).

Alla ansökningar från stiftet avslås utom 400 000 kronor för en tjänst som kyrkoantikvarisk expert i stiftet.

"Dessa medel bör användas för den kvalitetsförbättring som behövs för att Visby stift ska kunna åtgärda brister och i fortsättningen kunna tilldelas kyrkoantikvarisk ersättning", står det i beslutet.

Beslutet kom som en chock för många. Joakim Hansson på länsstyrelsen betecknar det som orimligt.

- Det här får enorma konsekvenser, all restaureringsverksamhet kommer att avstanna i ett års tid, säger han.


Viktiga pengar
I fjol fick Visby stift drygt 62 miljoner kronor och även tidigare år tilldelning varit hög. Och det här är viktiga pengar.

- De statliga pengarna är avgörande för samfällighetens arbete med kyrkorenoveringar, säger Torsten Gislestam, ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkor.

Under 2010 la man totalt 34 miljoner kronor på vård och underhåll av öns kyrkor. 21 av de miljonerna kom från kyrkoantikvarisk ersättning.

- Jag kan inte idag överblicka konsekvenserna. Men det är väldigt trist att det här inträffar, suckar Torsten Gislestam.

Den kyrkoantikvariska ersättningen - KAE - är en statlig ersättning som Svenska kyrkan får för skydds- och renoveringsprojekt av kyrkor, som skyddas av kulturminneslagen.

Svenska Kyrkans styrelse beslutar hur pengarna ska användas och fördelas.

För 2012 finns totalt 460 miljoner kronor att fördela. Av dem fördelas 452,4 miljoner till stiften och 7, 6 miljoner för gemensamma insatser på nationell nivå.

Visby stift fick i fjol en tilldelning på 62,2 miljoner kronor.

Åren 2002-2009 har sammanlagt 242 miljoner betalats ut till Visby stift.

För 2012 år Visby endast 400 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om