På morgonen den 12 september 2015 larmade fartyget Altair om att det börjat ta in vatten. Man hade problem med elsystemet, så länspumparna kunde inte användas. Fartyget låg då för nödankar söder om Ronehamn.
Sjöräddningen var först på plats för att länspumpa. Kustbevakningen anlände därefter. Påföljande morgon konstaterade Kustbevakningen att det fanns en överhängande risk att fartyget skulle sjunka, och inledde bogsering till Slite. Altair sjönk dock under bogseringen utanför Grötlingboudd.
Fartygets tidigare ägare anser att Kustbevakningen gjorde grava fel vid bogseringen. Bogtampen fästes felaktigt och gjorde att vatten åter trängde in. Hon stämde därför Kustbevakningen, med krav på sju miljoner kronor i ersättning.
Nu har Stockholms tingsrätt avgjort tvisten, och det utan att bedöma om bärgningen var felaktig. Domstolen har inledningsvis bedömt om den kärande lidit skada. Fartyget ägdes av ett bolag i Stockholm sedan 2004. Men det försattes i tvångslikvidation knappt ett år före den dramatiska bärgningen. Bolaget, med fartyg, förvaltades därefter av en likvidator. Den som stämt Kustbevakningen har enligt domstolen därför inte lidit någon ekonomisk skada.
I stället för att få sju miljoner kronor i skadestånd måste den tidigare ägaren betala Kustbevakningens rättegångskostnader. Kustbevakningen begärde ombudsarvode för 258 timmars arbete, som tingsrätten dock prutat till 200 timmar. Det innebär ändå att den tidigare ägaren måste betala 304 500 kronor.