Slite/Fårösund kan bli först med primärvård i privat regi

Primärvården i Slite/Fårösund kan bli i privat regi i början på nästa år. Upphandling ska påbörjas snarast. I höst tas också beslut om samma sak för Hemse och delar av Visby.
Det besluta hälso- och sjukvårdsnämnden vid sitt senaste sammanträde. Men beslutet togs först efter en votering som den borgerliga majoriteten vann. Mot beslutet reserverade sig oppositionen, socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.

Gotland2002-07-03 04:00
­ Med det allvarliga läge som kommunen befinner sig i, så anser vi att man skall vänta. det här är ett vågspel, som kan bli betydligt dyrare i slutändan. Att den borgerliga majoriteten har så bråttom är av ideologiska skäl. Nu löser vi primärvården och sedan skall allt, 45 miljoner, sparas på lasarettet.
­ Vi har 21,5 miljoner kronor att spara i år och hittills har vi klarat sex. Med det som skall sparas nästa år också så rör det sig totalt om 45 miljoner som skall sparas ytterligare. Det är bättre att ha en budget i balans först, säger Leif Dalby (s).
Han har också fått samtal från personal på vårdcentralerna. Det finns en oro för hur det skall bli om vårdcentraler skall drivas i privat regi, framhåller Leif Dalby.
<span class=MR>Vårdkvalitet avgör</span>
Tanken är att kommunen erbjuder privata entreprenörer att sköta primärvården mot en bestämd summa pengar med krav på bestämda åtaganden. Sedan väljer man den entreprenör som erbjuder bästa kvaliteten. Modellen man utgår från är den som finns i Västmanland med 40 procent i privat regi och 60 i offentlig.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har tidigare begärt 7,8 miljoner kronor extra för att klara primärvårdens kostnader. Men det fick man nej till. I stället får man använda 7,8 av de 9,8 miljoner kronor, som sjukvården på Gotland har fått från den nationella handlingsplanen.
Detta betyder samtidigt att man inte kan göra den extra satsning man hade tänkt sig med förstärkning med psykologer och kuratorer ute på vårdcentralerna. Med mer pengar hade även psykiatrin kunnat göra mer för äldre med depressioner.
<span class=MR>Rehabcenter på Korpen</span>
Nämnden har tagit beslut om steg två i rehabiliteringsorganisationen. Det betyder att man hos kommunstyrelsen begär 4,3 miljoner kronor för att bygga om på Korpensjukhuset, dit man flyttar och slår samman dataresurscenter, syncentral, logopedmottagning med mera.
Samtidigt frigörs syncentralens nuvarande lokaler norr om lasarettet och där vill man skapa ett odontologiskt kompetenscentrum. Därmed skulle man få alla tandspecialiteter samlade på ett ställe.
När det gäller ekonomin för sjukvården så finns fortfarande stoppet för tjänsteresor. Men en överenskommelse har träffats med läkarna om ett bonussystem.
Om man sparar genom att förskriva rekommenderade billigare läkemedel, så kan pengar som sparas användas till tjänsteresor och utbildning. Förhoppningen är att kunna upphäva resestoppet kanske redan i december i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om