Slite, Visby och Herrvik får flagga blått också i sommar

Tre anläggningar på Gotland har klarat kraven för att få hiss Blå flagg i år. Det är precis som i fjol, Visby gästhamn och därtill, hamnarna i Herrvik och Slite som klarat de kvalitetskrav som Stiftelsen Håll Sverige rent arbetar med och som följer internationell standard som tillämpas inom EU.
Inga stränder på Gotland har i år rätt att hissa Blå flagg.

Gotland2002-05-15 04:00
Visby gästhamn fanns alltså med redan i fjol, då som enda hamn på Gotland med Blå flagg.
Sedan sökte också förvaltningarna i Herrvik och Slite, och klarade kraven.
­ Däremot har inga stränder sökt i år. Tidigare har badet i Slite och Gustavsvik norr om Visby varit med, men det var lite problem med vattenproverna så dom valde att inte söka i år, säger Henrik Alsén på stiftelsen.
<span class=MR>Flaggar från fredag</span>
På fredag den 17 maj får de blåflaggade hamnarna hissa sina flaggor för första gången i år för att markera att de klarat kraven.
Men flaggan kan också komma att halas om det visar sig att hamnen inte fyller kraven. Grundläggande är att vattnet i hamnen ska vara rent och fritt från oljespill, avloppsvatten och skräp.
Man kan acceptera inblåst skräp, men det ska bort när vinden lagt sig.
I hamnen eller i dess direkta närhet får det inte släppas ut orenat avloppsvatten, varken från båtar eller från hamnens egna anläggningar, heter det vidare i grundkraven.
Hamnarna ska förse besökare med miljöinformation samt sprida kunskap om känsliga naturområden.
Man ska ha tydliga ordningsregler och det ska finnas en kontaktperson som kan berätta mer om Blå flagg och de miljöaktiviteter som bedrivs i hamnen.
<span class=MR>Miljöambitionerna</span>
Som båtägande gäst i hamnen ska man lätt kunna bli av med oljespill, batterier och annat miljöfarligt avfall och hamnen ska hållas ren och snygg.
Servicen ska vara fungerande med toaletter m m och det ska vidare finnas första hjälpenutrustning, brandsläckare etc.
Kraven för stränder som vill ha Blå flagg är betydligt mer omfattande och sätter fokus på att vattnet ska vara rent.
Bland annat får inte alger/släke ligga och ruttna på stranden.
Vattenprover måste tas regelbundet och ska följa Smittskyddsinstitutet handledning för hur prover tas. Analyserna ska sedan anmälas till Naturvårdsverket.
Om det blir problem med giftalger, måste flaggan halas och de badande informeras om riskerna.
<span class=MR>Kontrollörer</span>
Stiftelsen Håll Sverige Rent skickar då och då ut patruller som kontrollerar stränderna ­ och hamnarna ­ och finner man tillräckliga brister, kan anläggningens ägare tvingas att hala flaggan bums.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om