Vill slopa LOU för allmännyttan

Bostadsföretagen i Sveriges Allmännytta vill ha bort kravet på att tillämpa lagen om offentlig upphandling, LOU, för allmännyttan. De vill också ha mindre detaljer i detaljplanerna. Kraven presenterades vid ett Almedalsseminarium om byggkostnader på tisdagen.

Gotlandshem ville bygga kombohus, men detaljplanen tillät det inte, uppger Johan Malmros, bolagets fastighetschef.

Gotlandshem ville bygga kombohus, men detaljplanen tillät det inte, uppger Johan Malmros, bolagets fastighetschef.

Foto: Henrik Radhe / Malin Stenström

Gotland2021-07-07 14:10

Bostadsfrågorna är heta. Och då inte bara frågorna kring hur hyressättningen ska skötas framöver, det som orsakat regeringskrisen. Gotland har brist på bostäder, numera över hela ön, och överallt i landet kämpar bostadsföretag med höga byggkostnader – och boende med höga hyror.

På tisdagen genomfördes en rad seminarier under Almedalsveckan om byggande och boende, på dels Business arena, dels genom Stiftelsen byggekologi. På förmiddagen arrangerade Sveriges Allmännytta, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, ett seminarium med tydlig bärighet på problem som bland annat Gotlandshem stöter på.

Vid seminariet presenterade Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna i Gävle och Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden i Linköping som ledamöter i Sveriges Allmännyttas byggherreråd ett 17-punkts program. Prioriterade bland alla punkterna var: färre detaljer i detaljplanerna, balans mellan upplåtelserformer – där hyresrätter är skattemässigt missgynnade gentemot ägda bostäder, underlätta industriellt byggande, slopa kravet på LOU för allmännyttan, samt att klimatkrav bör vara materialneutrala.

Programmets krav på mindre detaljstyrning vann gehör hos de båda politiker som också deltog i panelen: riksdagsledamoten Joakim Järrebring (S) och bostadsborgarrådet från Stockholms stad, Dennis Wedin (M).

För att pressa byggkostnaderna har Sveriges Allmännytta gjort en upphandling av typhus, Kombohus, som medlemsföretagen kan göra avrop från. Och pressas byggkostnaderna ökar chansen att få statligt investeringsstöd:'

– Vi landade på en boendekostnad på 1400 kronor per kvadratmeter och år i ett exempel från Gävle men när detaljplanen i ett annat område inte medgav Kombohus blev det i stället 1900, sa Cathrine Holgersson.

Gotlandshem har hittills inte byggt några billiga Kombohus.

– Det var på gång i Visby, men det stupade just på vissa krav på fasadens utformning och annat i detaljplanen säger bolagets fastighetschef Johan Malmros.

Det handlade den gången om ett förtätningsprojekt. Johan Malmros tycker även att Sveriges Allmännyttas krav på att slopa LOU för allmännyttiga företag är intressant. Argumentet är att allmännyttan sedan länge konkurrerar på samma villkor som privata fastighetsägare – men LOU driver upp priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!