Slopad kväveskatt

10 miljoner kronor är beloppet som Gotlands lantbrukare kommer att spara på ett år nu när skatten på handelsgödsel slopas. En kostnadssänkning som ökar marginalerna för öns lantbrukare.

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Gotland2009-10-13 04:00
10 miljoner kronor är beloppet som Gotlands lantbrukare kommer att spara på ett år nu när skatten på handelsgödsel slopas. En kostnadssänkning som ökar marginalerna för öns lantbrukare.- Det här hjälper till att lätta på det mycket pressade läge som jordbruket har eftersom vi gör det här redan från den 1 januari 2010, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson enligt ATL.

Kompensation
En miljard till landsbygden, varav 430 miljoner kronor till jordbruksnäringen är vad regeringen presenterat i statsbudgeten. I den senare summan ingår både slopad kväveskatt och sänkta egenavgifter. Jordbruksministern menar att detta kompenserar för de framtida ökade kostnaderna som drabbar lantbruket när klimatpropositionens åtgärder införs.
I landet totalt beräknas lantbrukare spara 330 miljoner kronor på att kväveskatten slopas. På Gotland har LRFs regionchef Stig Pettersson gjort en ungefärlig beräkning och kommit fram till att 10 miljoner är beloppet som Gotland kommer att spara.

Inte mer gödsel
Däremot tror han inte att bönderna kommer att börja gödsla mer bara för att det blir billigare.
- De senaste åren har användningen av handelsgödsel minskat, men jag tror inte att det bara har med skatten att göra. Det är nog framförallt andra åtgärder som haft betydelse, säger Stig Pettersson.
Han säger att försöksverksamheter och projekt som Greppa Näringen är så kända att de flesta bönder idag vet hur mycket de ska lägga på åkrarna innan det blir bortkastade pengar.

Minska förlusterna
Greppa Näringen, som är ett informations- och rådgivningsprojekt, har funnits på Gotland sedan 2003, och ger råd om hur mycket och när man ska gödsla, och när och hur man ska plöja för att på mesta kostnadseffektiva sätt minska kväve- och fosforförlusterna.
- Att ta bort kväveskatten är viktigast som en kostnadssänkning för lantbrukarna, allra helst eftersom gödning varit jättedyrt det senaste året, fortsätter Stig.

Många berörs
Ett växtodlingsföretag på 200 hektar sparar enligt jordbruksdepartementets beräkningar ungefär 40 000 kronor på skattesänkningen och 10 000 kronor på de slopade egenavgifterna, skriver ATL.
Stig Pettersson säger att det på Gotland i vart fall finns 1 600 gårdar på över 2 hektar, och att åtminstone 1 000 gårdar kommer att beröras nämnvärt.

Egen kalkyl
En som själv gjort en kalkyl är LRFs ordförande Anna Törnfelt. Hennes gård är på 50 hektar och hon tror att skattebesparingen kommer att hamna på cirka 10 000 kronor på ett år.
- Folk tror att det handlar om jättebelopp, men det rör sig inte om så stora summor. Sen är det många som befarar att lantbrukare kommer att köpa mer gödsel när skatten försvinner, men det är ju ändå så dålig lönsamhet och de flesta har många andra räkningar att betala, så jag tror inte att användandet kommer att öka.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om