Slopade hyror och p-avgifter raserar nämndens budget

Tekniska nämnden är en av Region Gotlands nämnder som blir den största förloraren under coronapandemin. Nu måste svångremmen dras åt i alla verksamheter.

Det blir samma parkeringsregler i Visby i sommar som vintertid, som en del i stödpaketet för öns näringsliv. En åtgärd som för regionens kassa kostar miljoner.

Det blir samma parkeringsregler i Visby i sommar som vintertid, som en del i stödpaketet för öns näringsliv. En åtgärd som för regionens kassa kostar miljoner.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-05-13 14:56

Tekniska nämnden ansvarar för många av de delar som Region Gotland upplevt ett tapp i under coronapandemin. Flera av de stödåtgärder som införts i regionens krispaket gör också att nämnden väntas gå med stora underskott.

Prognosen är att tekniska nämnden får ett underskott på 65 miljoner kronor vid årets slut.

– En stor del av den summan är pandemirelaterad. Vi räknar med 35, kanske 40 miljoner kronor just nu på grund av pandemin, säger nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C).

Till i juni har nämnden gett sin förvaltning i uppdrag att ge förslag på hur man kan minska sina kostnader i allt som inte är coronarelaterat.

– Det positiva är att vi ser exakt var intäktsbortfallen finns så att vi vet var vi kan hitta områden att minska kostnaderna, säger teknikförvaltningens chef Patric Ramberg.

Slopade p-avgifter i sommar och gratis markupplåtelse är två av de stora delarna där regionen går miste om intäkter. Bara på den inställda Almedalsveckan förlorade regionen nästan 4 miljoner.

– Markupplåtelseavgifter omfattar totalt 12 miljoner i uteblivna intäkter. Och vi räknar med ett minus på 10 miljoner för att vi behåller vinterreglerna för parkeringsavgifter i sommar, säger Karl-Johan Boberg.

Minskat åkande i kollektivtrafiken är en annan stor minuspost.

– Just nu räknar vi med att förlora 7,6 miljoner. Bara den sista månaden minskade intäkterna med 5 miljoner för kollektivtrafiken, och den förklaras av den 50-procentiga minskningen vi sett i åkandet, säger Boberg.

Även Destination Gotlands minskade resande påverkar regionens kassa.

– Tillsammans med uteblivna kryssningsanlöp i inre hamnen och färre färjeresenärer förlorar vi 5 miljoner i intäkter.

En minskad dricksvattenanvändning på Gotland påverkar också intäkterna.

– Försäljningen av vatten bedöms minska med 6 miljoner över året, säger Karl-Johan Boberg.

Var tar ni pengarna för att ta igen det här?

– Nu måste förvaltningen se över vilka kostnadsminskningar man kan göra i alla verksamheter. Det handlar om allt vi kan påverka, inte pandemirelaterade kostnader.

Delar av bortfallet hoppas Karl-Johan Boberg att man kan få hjälp med från statligt håll.

– I dagsläget har regeringen inte gett några besked om att det är annat än sjukvård man går in och stöttar ekonomiskt. Vi hoppas att vi framöver kan få stöttning åtminstone till kollektivtrafiken så att den kan hållas igång normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!