?Slöseri och bristande historisk kunskap?

Protesterna mot lokaliseringsutredningens förslag är många, och tonläget är ofta både högt och skarpt.
Flest och skarpast är de mot flytten av riksantikvarieämbetet till Gotland.

Gotland2005-02-14 06:00
? ?ett samhällsekonomiskt slöseri?
? ?ett stort steg tillbaka för kulturarvsfrågorna?
? ?ett krossat kulturarv!?
Så låter det i några av de 127 remissvar och skrivelser som i fredags hade kommit in till näringsdepartementet.
20 av de 22 remissinstanser man sänt utredningsförslaget till hade i fredags inkommit med sina svar. Det är huvudsakligen de myndigheter och verk som berörs av de föreslagna utlokaliseringarna och i svaren redogör de för de svårigheter, problem och andra konsekvenser de tror en utflyttning skulle ge.

Kd tar i med storslägga
Men dessutom har ytterligare 97 organisationer och enskilda lämnat in synpunkter som diarieförts på näringsdepartementet. Och av dessa handlar det absoluta flertalet om riksantikvarieämbetets föreslagna flyttning till Gotland.
Det är Nordiska konservatorförbundet, Föreningen Sveriges länsantikvariet, Kungliga vitterhetsakademien, Sveriges arkeologiska samfund, med flera. Och ingen av dem verkar tro att nationella kulturarvsfrågor kan skötas från och i Visby. Skrivelserna rymmer mycken skepsis och kritik.
- ?Det framstår som såväl ett samhälsekonomiskt slöseri som bristande historisk kunskap och insikt att flytta RAÄ?, skriver till exempel Svenska arkeologiska samfundet och begär att frågan omprövas i sin helhet.
Kristdemokraterna tar verkligen i med storsläggan och dömer ut förslaget som sanslöst och orimligt och ett dråpslag mot kulturmiljöarbetet.
- ?På Gotland finns inte personal med den kompetens som krävs?, skriver man och slår sedan fast att:
- ?En flytt av RAÄ till Gotland skulle därför innebära att myndigheten dräneras på kompetens samtidigt som människor går ut i arbetslöshet...?
Kristdemokraterna på Gotland är dock inte alls överens med sin partiledning i den här frågan.
- Det dom skriver om att Gotland inte har kompetens är fullständigt fel, säger Leif Dahlberg, ordförande för öns kristdemokrater.

?Klart olämplig flyttning?
Han tycker inte heller om den generaliserande tonen skrivningen om bristande kompetens.
- Vi kommer att agera mot partiet i den här frågan, säger han.
Kristdemokraterna på Gotland tycker inte alls det vore fel att flytta Riksantikvarieämbetet till Gotland.
- Med tanke på åldersstrukturen i verket, många är över 55 år och måste ändå snart ersättas, tycker jag dessutom att tidpunkten är väl vald, tillägger Leif Dahlberg.
Internationella programkontoret, IPK, med drygt 60 tjänster, är det andra verk som utredningen vill flytta till Gotland. Här har den allmänna debatten varit mycket lågmäld, för att inte säga obefintlig. Men av remissvaret, undertecknat av verkets generaldirektör Boo Sjögren, framgår tydligt att man anser att en flyttning är klart olämplig.
Inledningsvis konstateras att IPK inte någon gång under arbetets gång kontaktades av utredningen, trots att det sägs så i delrapporten.

Risk för avhopp
Man anser att en analys av IPK:s hela verksamhet saknas i rapporten, bara delar av den framgår. Man lyfter fram den planering av ett nytt EU-program, med möjligheter för Sverige att få mer EU-medel, som inletts och menar att en flyttning nu skulle innebära att mycket av det arbetet bromsas. Risken för avhopp bland personalen och därmed kompetenstapp beskrivs också som mycket stort vid en utlokalisering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!