Slow food-final till våren i Säves rikstävling
Primörpremiären under kristi himmelfärdshelgen i maj får ett nytt inslag. Stor riksfinal i matlagning på temat "slow food". - Det ska vara så naturligt som möjligt, säger Paul Bergström på Säves restaurangprogram.
Foto: Tommy Söderlund
Recept med bilder
Nu kommer en sådan tävling - döpt till "Slow food competition" - att avgöras på Gotland.
Ett 90-tal inbjudningar skickades i förra veckan till de mest aktiva restaurangskolorna i landet. Lärartrion Paul Bergström, Tina Oldenburg och Tomas Lundgren hoppas på 40, kanske 50, deltagande lag från hela Sverige.
- Vi kör på temat "slow food", i motsats till fast food, snabbmaten. Det ska vara närproducerat och ekologiskt, så naturligt som möjligt helt enkelt, förklarar Paul Bergström tävlingsinriktningen.
Tanken är att eleverna ställer upp i tvåmannalag, plus en icke tävlande lagledare/lärare. Alla deltagare skickar in recept, utförlig beskrivning av tillagningen samt bilder på sitt bidrag, som ska bestå av en soppa och en varmrätt. Bidragen bedöms av representanter för Kulinariska Gotland, och sex tävlande lag tas ut till finalen.
Finalen äger rum under Primörpremiären, som ligger under kristi himmelsfärdshelgen i slutet av maj. De tävlande lagar sin maträtt på plats och bedöms av juryn, som både inspekterar tillagningen och provsmakar de färdiga rätterna.
Syftet med tävlingen är dels att eleverna ska få träffa andra elever från andra delar av landet, dels att eleverna ska få jobba med naturliga råvaror.
Allt från grunden
- Maten ska lagas enbart med de naturliga råvaror som gäller för säsongen, just här, och eleverna ska tillaga allt från grunden, beskriver Tomas Lundgren.
- Man får till exempel inte använda filéer. Det är mer klassisk matlagning som gäller, tillägger Paul Bergström.
Primörpremiären pågår nästa år 21-24 maj och är ett samarbete mellan restaurangnätverken Goda Gotland och Kulinariska Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!