Föreståndaren för nedlagda Gotlands djurfristad har haft djurförbud sedan februari i år. Trots det har hon bott på fastigheten där djuren finns och haft påverkan på djurhållningen. Därför beslutade länsstyrelsen i april att alla djur som fanns på fastigheten skulle omhändertas av djurskyddsskäl.
Men djurägaren överklagade beslutet och begärde och beviljades inhibition vilket betydde att djuren tills vidare inte kunde omhändertas. Kammarrätten gick på länsstyrelsens linje och ärendet överklagades upp till sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen. Under tisdagen fattade domstolen beslut om att inte ge ärendet prövningstillstånd, vilket innebar att länsstyrelsen under onsdagen kunde börja omhändertagandet av djuren.
– Vi åkte dit i morse. Vi kontrollerar vilka djur som finns på plats och en veterinär undersöker alla djur och bedömer tillståndet. De som inte behöver avlivas omplacerar vi tillsvidare på andra gårdar, säger Sanna Palomaa, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Gotland, som fanns med på plats under ett par timmar på onsdagsförmiddagen.
– Hittills har vi behövt avliva ett par grisar och ett får. Vi är mitt uppe i aktiviteten men omhändertagandet ska vara klart i dag.
Exakt hur många djur som finns på fastigheten är i nuläget oklart, men det rör sig om flera djurslag; tjurar, får, grisar, höns och tuppar. De djur som omhändertas kommer att säljas eller ges bort, allt i dialog med ägaren.