Slutpillat med mobilen – "Skolan ska vara en frizon"

Fler och fler skolor på Gotland väljer att införa totalförbud mot mobiler. "Alla som kan borde göra det", säger Guteskolans rektor.

Mobilförbud i skolan har varit en het fråga under många år. Nu vill flera gå ett steg längre och totalförbjuda mobilerna under hela skoldagen.

Mobilförbud i skolan har varit en het fråga under många år. Nu vill flera gå ett steg längre och totalförbjuda mobilerna under hela skoldagen.

Foto: Berit Roald/TT

Gotland2020-08-26 13:44

Mobilförbudet

Frågan om mobilförbud i skolan har seglat upp på dagordningen igen. Att telefonerna kan vara ett störningsmoment i undervisningen är de flesta överens om. Mobilstopp, mer eller mindre strängt tillämpat, är därför standard på många håll inom skolvärlden sedan en tid. 

Diskussionen nu gäller om förbudet ska utvidgas till håltimmar och annan undervisningsfri tid i plugget – så som en uppmärksammad skola i Malmö nyligen valde att göra. 

På Gotland gick Södervärn i bräschen genom att införa ett totalförbud 2018. 

Sedan dess har bland annat Guteskolan gått i Södervärns fotspår. Det är nämligen upp till varje enskild rektor att fatta beslut i frågan.

– Erfarenheterna hittills har varit odelat positiva. Våra elever är mer sociala och de är ute och rör sig mycket mer på rasterna nu. Guteskolan har en rörelse- och idrottsprofil, så det är en utveckling vi välkomnar, säger Anna Engström, rektor vid friskolan Guteskolan, som införde ett totalstopp i fjol.

Då fanns redan ett förbud på plats, men bara till och med årskurs 6.

– Vi har stött på ganska lite motstånd från eleverna. De som precis börjat högstadiet har vant sig. För de äldre har det inneburit en större omställning, men även där har det gått smidigt, säger Anna Engström.

Skulle du rekommendera dina rektorskollegor att slå in på samma väg?

– Ja, absolut. Alla som kan borde göra det.

Den mer stränga mobillinjen representeras även av Orionskolan – ännu en friskola – som faktiskt aldrig tillåtit telefoner under skoltid.

– Vi har ju egentligen ingenting att jämföra med, för så här har vi alltid gjort. Men vi har ingen anledning att ompröva beslutet. Det finns en hetsande och osund kultur på sociala medier, vi vill gärna att skolan ska vara en frizon från sånt, säger Kalle Edéus, skolans rektor.

Men Orionskolans elever lever förstås inte i ett vakuum. Trots förbudet har skolan en levande diskussion om problematiken och hur skolan hanterar den.  

– Mobiltelefonerna har blivit en oundviklig del av våra liv. Om ett förbud ska accepteras måste det förankras. Därför ser vi till att prata löpande med elever, föräldrar och lärare och förklara varför vi gör som vi gör. Och då köper de det. Jag skulle säga vi har en väldigt bred uppslutning kring den här frågan, säger Kalle Edéus.

I veckan kommer vi att rapportera om skolorna som valt att inte totalförbjuda mobiler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!