"Små högskolor råkar alltid illa ut"

- Det är jättetråkigt att hamna sist. Att hängas ut så här i media ger dåligt rykte.- Men en annan typ av ranking skulle ge oss mycket högre poäng.Så säger Karin Bengtsson, rektor vid Högskolan på Gotland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto:

Gotland2008-10-10 04:00
I flera nationella mätningar av kvalitén på universitet och högskolor har Gotland hamnat sist.
Nu senast var det Sydsvenska industri- och handelskammaren som presenterade sin mätning.
Och i förra veckan kom tidningen Fokus med en egen mätning som genomförts av akademikergruppen Urank.
Tidigare års mätningar har gett liknande resultat. Att gång på gång stämplas som sämst innebär givetvis stora faror, risken är att studenterna flyr och att högskolan hamnar i en negativ spiral.
Karin Bengtsson menar dock att man måste se vilka faktorer som mätts.

Hög lärarkompetens
- De små högskolorna råkar alltid illa ut i den här typen av rankingar där mycket handlar om forskningsmedel, antal professorer, forskningsmiljöer med mera. En liten högskola har inte så stora såna resurser, säger Karin Bengtsson.
Hon nämner även lärarkompetensen, som hon menar är hög på Gotland.
- Men alla är inte anställda direkt av oss, utan anlitas för vissa kurser och reser hit några gånger per termin. De lärarna kommer inte med i de här mätningarna och vi får då en lägre poäng, säger hon.

Felaktig bild
Hon menar att rankingen ger en felaktig, och framför allt ofullständig bild av högskolorna.
- Men den pekar också på problem och för Gotlands del är det stora problemet den dåliga genomströmningen. Det vill säga att så liten del av studenterna slutför sina studier, säger hon .
Av distansstudenterna, som utgör 65 procent av Högskolan på Gotlands totala antal studenter, är det bara en tredjedel som fullföljer studierna.
- En tredjedel visar sig överhuvudtaget aldrig på kurshemsidan. De är antagna till kursen men bryr sig inte om att gå den. Detta är ett problem och här jobbar vi på att ändra själva registreringen. Som det nu är har vi ett stort antal registrerade studenter som egentligen inte borde finnas med, förklarar Karin Bengtsson.

Alternativ rankning
Av campusstudenterna fullföljer cirka 80 procent av studenterna de studier de påbörjat. Och den siffran är i nivå med andra lärosäten.
Karin Bengtsson nämner en alternativ rankning som Högskolan i Halmstad genomfört och där man satte fokus på värden som närhet till studenten, individuell handledning, ämnesöverskridande verksamhet och liknande.

Årets studentkommun
- I den hamnade vi betydligt högre upp. Vi har också fått utmärkelser för vårt samarbete med kommunen och samhället kring högskolan. Och när det gäller studentattraktivitet ligger vi högt. Gotland utsågs ju också Årets studentkommun i fjol.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!