Nästa vecka ska SMA Mineral möta Klinteborna för att diskutera kalkbrytning i Klinte. Men även om bolaget får göra brottet vid Klintebys tio gånger större kommer det ändå inte att kunna ersätta Stucks i Bunge helt, berättade SMA:s vd Daniel Juvél när mark- och miljööverdomstolen i går inledde förhandlingen om utökad brytning vid Stucks i Bunge.
– Stucks ska vara navet i vår verksamhet. Stenen har en unik kvalitet och brottet har ett strategiskt läge eftersom vårt huvudfokus är marknaden kring Östersjön, säger han.
I juni 2014 gav mark- och miljödomstolen SMA Mineral tillstånd att utöka Stucksbrottet och bryta två miljoner ton sten per år, totalt 30 miljoner ton. Domen överklagades av Naturvårdsverket, länsstyrelsen, Svenska botaniska föreningen, Gotlands botaniska förening, Naturskyddsföreningen, föreningen Bevara Ojnareskogen, och Urbergsgruppen.
Mycket har hänt sedan 2014, viktigast är att Natura 2000-området Bästeträsk utvidgats så att det numera direkt gränsar till det befintliga brottet. SMA kom till gårdagens förhandling med en delegation på nio personer. Man lade stor vikt vid att påtala att Natura 2000 inte innebär att varje kvadratmeter måste skyddas, utan att det är skyddet för området som helhet som ska bedömas. De fyra naturtyper som ska skyddas, västlig taiga, nordiska alvar, karsthällmarker och kalkgräsmarker, får ett tillräckligt skydd även om det befintliga kalkbrottet utökas, anser bolaget.
– Bästeträsks Natura 2000-området var stort redan innan det utvidgades. Nu är det 6 540 hektar, sade bolagets juridiska ombud Sofia Hedelius och påpekade att det område orörd mark som SMA vill ta i anspråk utgör 40,2 hektar.
Utpekande av Natura 2000-områden ska ske på strikt vetenskaplig grund, men Sofia Hedelius påpekade att när det sedan kommer till prövning av verksamheter i ett Natura 2000-område ska ekonomiska hänsyn vägas in. Vid gårdagens förhandling berättade Daniel Juvél att SMA på grund av att brytningen vid Stucks upphört förlorat ett treårigt kontrakt värt 500 miljoner kronor. Bara en tiondel av bolagets försäljning har utgjorts av gotländsk kalk. Resten har importerats från Nordamerika och Centraleuropa, och bolaget visade att den långväga importen haft negativ inverkan på miljön. Utsläppen av koldioxid och kväveoxid har mer än tiodubblats.
Motparterna kräver samfällt att domen från 2014 ska upphävas och att SMA:s ansökan ska avslås. Naturvårdsverket hävdar på nytt att underlaget som SMA lämnat in till domstolen är så undermåligt att det inte går att fatta beslut på. Gotlands botaniska förening och Svenska botaniska föreningen anser att bolaget inte anpassat miljökonsekvensbeskrivningen till de nya förutsättningar som det utökade Natura 2000-området innebär.
Region Gotland, som inte är bland de som överklagat, ändrar inte den ståndpunkt regionen haft i flera år. Region Gotland tillstyrker att tillstånd lämnas, men endast under förutsättning att kvalitén och kvantiteten i vattentäkten Bästeträsk inte påverkas.
Gårdagen ägnades till största delen åt SMA Minerals sakframställan. Förhandlingen fortsätter i dag med att motparterna får ge sin syn på ansökan. Då ska även förhör hållas med SGU:s (Sveriges geologiska undersökning) ställföreträdande generaldirektör Göran Risberg.