Småbarnsgrupperna får de statliga pengarna
De pengar som staten skjutit till för att öka personaltätheten på förskolorna kommer att riktas till de minsta barnen i den gotländska förskolan.Däremot blir det ingen satsning på kvalitetshöjning av verksamheten eftersom tillskottet i budgeten inte räcker.
På en budget som omsluter en miljard är det inte så stor andel men alla enheter inom förvaltningen ska spara 0,3 procent, även friskolorna.
Genom detta ska man nå ett nollresultat vid årets slut.
Ingen krisgrupp
Barn- och utbildningsnämnden har ingen krisgrupp som en del andra nämnder inrättat för att få bättre koll och styrning på ekonomin. Däremot har man en ständigt arbetande ekonomigrupp med bred representation inom förvaltningen i samma syfte.
I förrgår beslutade barn- och utbildningsnämnden hur de statliga pengarna ska användas som tilldelats kommunerna för att öka personaltätheten i förskolan.
"Bra förstärkning"
- Vi har fått fyra miljoner för 2005 och nio för nästa år och det är en bra förstärkning till verksamheten. men skulle vi slå ut pengarna rakt av, skulle det inte bli många kronor per förskola så vi har valt ett riktat bidrag istället, förklarar Britts Benzler (v), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Pengarna ska gå till barn upp till 2,5 år och fördelas på så sätt att varje barn upp till denna ålder räknas som 1,2 i stället för 1,0 i fördelningen av pengar till verksamheten.
- Genom detta kan förskolorna själva välja om man vill göra grupperna mindre eller förstärka gruppen med fler anställda.
Alla pengar till gymnasiet
I äskandet av pengar inför budgetbeslutet i höst hade barn- och utbildningsnämnden begärt tilläggsanslag på drygt 50 miljoner men fick 20.
Nämnden ville lägga pengarna på gymnasieskolan som nu ska ta emot de största årskullarna från "babyboomen", dels ville den öka kvaliteten i förskolan i enlighet med den proposition med nya riktlinjer som antagits av riksdagen.
- När vi inte fick de begärda pengarna måste vi nu använda alla pengarna till gymnasieskolan, satsningen på förskolan får vänta helt enkelt, konstaterar Brittis Benzler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!