Du kommer inte många kilometer i dag utan att köra förbi ett småbryggeri. På Gotland finns ett tjugotal producenter och många lokalproducerade drycker har gjort succé på Systembolagets hyllor. Och så vill man att det ska förbli. Risken, enligt föreningen Sveriges oberoende småbryggerier, och lokala producenter på Gotland, är att ett positivt utfall kommer innebära att all försäljning i fortsättningen ska ske i porten.
– Om Systembolaget i Sverige inte kan ha kvar monopolet så finns det heller inget incitament för dem att behålla sortimentet med småskaligt producerade drycker. Systembolaget skulle spara hur mycket energi och kraft som helst på att slippa alla dessa mikrobryggerier, säger Johnny Warg vid Barlingbo bryggeri.
Han menar att det är mycket jobb för liten förtjänst för Systembolagets del att vara tvungna att ta in småskalig lokal produktion i sortimentet.
– Det är inte så att vi principiellt är emot gårdsförsäljning, men vi vill värna om Systembolagets monopol och det utbud vi kan få genom dem. Vårt bryggeri hade inte varit där vi är i dag om det inte vore för Systembolaget. Och jag är säker på att de arbetstillfällen som finns i dag vid alla små bryggerier skulle marginaliseras om allt vi kan sälja ska ske genom gårdsförsäljning. I dag säljer vi runt en halv miljon flaskor, det kommer vi inte göra om vi bara får sälja vid porten, säger Johnny Warg.
Utredningen om gårdsförsäljning skulle enligt januariuppgörelsen komma igång under 2020. En utredare är tillsatt och i utredningen står:
”En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras.”
I en debattartikel skriver Sveriges oberoende småbryggerier:
Det är precis så vi vill ha det. Att bryggerier får sälja sina starköl i samband med en rundvisning eller ölprovning kommer inte att påverka folkhälsan. Det kommer att handla om en försvinnande liten mängd alkohol i sammanhanget. Men, det är viktigt att komma ihåg att det råder en närmast total enighet inom bryggerinäringen när det gäller att låta Systembolaget leva vidare.
På Snausarve gårdsbryggeri i Silte ser man gärna att gårdsförsäljning blir verklighet.
– Som småproducent har vi egentligen två ben att stå på, det ena är försäljning via Systembolaget, och det andra är restaurangerna. Nu under corona är det extra tydligt då restaurangbranschen fått benen undanslagna för sig, och därmed även ett av våra ben. Som komplement tror jag det skulle betyda mycket om vi fick sälja starköl till besökare här på plats, säger Kalle Andersson som tillsammans med sambon Nina Schultes driver bryggeriet i Silte.
Han säger att det är viktigt att det småskaliga sortimentet på Systembolaget finns kvar. Och det ena behöver inte utesluta det andra.
– Om Systembolaget stänger ner vår försäljningskanal så tror jag inte att ett enda bryggeri skulle vilja ha gårdsförsäljning. Det går att förena båda, det funkar i Finland som exempel. Det går ju att lösa så att de produkter som säljs på Systembolaget inte säljs här. Dessutom tror jag att alla småbryggerier skulle vara väldigt noga med att reglerna efterföljs, så någon försäljning till minderåriga tror jag inte det finns risk för.
Fördelen med gårdsförsäljning skulle ju också vara att ännu mindre batcher kunde säljas på gården, och turismen skulle gynnas, tror Kalle Andersson.